Michael Morpurgo - Kensuke′s kingdom

16:00 | 08.10.2016 Choi Mari 0
Dvanáctiletý Michael se shodou náhod během plavby se svými rodiči ocitne na ostrově, který není tak opuštěný, jak se na první pohled zdá. Je tu také stařičký muž jménem Kensuke, který trvá na tom, že ostrov nesmí nikdo najít.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Choi Mari
Michael Morpurgo je jedním z nejznámějších britských autorů pro děti a mládež. Narodil se 5. října 1943 v Hertfordshire. Po dostudování na Královské univerzitě v Londýně nastoupil do armády, kde se mu příliš nelíbilo a tak odešel a začal pracovat jako učitel na prvním stupni základní školy v Kentu. Během svého pobytu v armádě potkal svou budoucí ženu. Jako učitel dětem rád předčítal, ale brzy mu došly knihy a tak začal psát své vlastní příběhy. Od té doby napsal téměř 300 publikací pro mladé čtenáře, některé z nich byly zfilmovány a pár dokonce adaptováno pro divadlo či operu. Jeho nejznámější knihou je beze sporu Válečný kůň.

Kensuke's kingdom je příběh dvanáctiletého Michaela. Michael žil spokojeně v Anglii se svými rodiči. Často hrál se svými kamarády fotbal a jednou za čas se s rodiči vydal na plavbu jejich malou plachetnicí. Pak ale Michaelův otec přišel o práci. Nejprve prodali plachetnici. Pak začali mluvit o stěhování na jih. Jednoho dne ale přišel Michaelův otec s neuvěřitelným nápadem. Za peníze, co mají v rezervě, koupí pořádnou plachetnici a zásoby a obeplují svět. Zrovna teď nemají práci a mají spoustu volného času a všichni tři plachtění milují. Když to neudělají teď, tak nikdy. Taky si mohou nejprve splnit sen a až pak začít hledat práci. A tak koupili Peggy Sue, plachetnici velkou tak akorát pro ně, a zaplatili Billu Parkerovi, starému námořníku z jachtařského klubu, aby je vycvičil k plavbě na moři. Všechno jim vycházelo a byli šťastní. Michael, jeho rodiče i jeho pes Stella. Zastavili se ve Španělsku, na Kanárských ostrovech, v Brazílii a strávili delší dobu u vzdálených příbuzných v Austrálii. Pak ale přišla ona osudná bouřka poblíž Nové Guiney. Rodiče spali a Michael byl u kormidla. Pak přišla bouřka a Stella byla odnesena vlnami. Michael neváhal a pokusil se ji zachránit, ale docílil jen toho, že teď nebyl v moři jen pes, ale i on. Byl si naprosto jistý,že se oba utopí. Nestalo se tak. Když se probral, byl už den a on ležel na pláži. Na ostrově s ním ale nebyla jen Stella. Byl tam také Kensuke, který z nějakého důvodu Michaela neměl zrovna v lásce a zakázal mu rozdělat signální oheň. Michael se tedy ocitl na ostrově, ze kterého neměl šanci se dostat se šíleným japonským staříkem, který anglicky uměl jen pár slov.

Tohle nebyla první kniha, kterou jsem od Michaela Morpurga četla. Jelikož píše pro děti a mládež, není to zas až tak těžké čtení, takže nebyl problém knihu přečíst i s mou nedokonalou angličtinou. Určitě bych ale jeho knihy neposuzovala jako typicky dětské. Důvod, proč byl Kensuke na ostrově, rozhodně není něco, co by mnoho z nás pokládalo jako námět vhodný pro knihu určenou mladým čtenářům.  

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9