6 tipů na fantasy čtení s prvky Asie

17:00 | 17.08.2015 abhorsenka 7
Co děláte v parném létě u vody? Pokud patříte k lidem, co rádi otevřou knihu, máme pro vás několik tipů. Navíc milovníky fantastické literatury, by mohly fantasy knihy inspirované Asií zaujmout. 
moje knihy
moje knihy FOTO: abhorsenka/asianstyle.cz
V našem článku se sice nesetkáte s asijskými autory, ale od Asie se nevzdálíme daleko. Všechny naše tipy patří do kategorie fantastické literatury a všechny jsou více či méně inspirované asijskými reáliemi. Najdeme zde Čínu, Koreu, Thajsko i Indii. Tak se pojďme podívat, co ze světové i české literární scény si milovníci knih mohou dopřát.

 
Guy Gavriel Kay – Pod Nebesy
480 stran, Argo 2012, k dostání tady
Nevšední historická fantasy se odehrává ve světě podobném staré Číně a vypráví příběh Tchaje, syna právě zesnulého generála, který nečekaně přijde k bohatství v podobě sardských koní. To jej katapultuje až na dvůr vládce, plný intrik a nebezpečí.
Kniha není jednoduchým čtením, ale stojí za pozornost.
 

Alison Goodmanová - EON: Znovuzrození dračího oka
342 stran, Jota 2009, k dostání tady
První kniha z dvoudílné série EON patří mezi young adult fantasy a objevují se zde nejen prvky ze staré Číny, ale i japonská kultura. Eon je učněm dračího oka, ale má tajemství. Je ve skutečnosti dívka Eona a bude muset uspět mezi chlapci a poradit si s nově nabytou silou.
Pokračování příběhu najdeme v knize: EONA: Poslední dračí oko.


Paolo Bacigalupi – Dívka na klíček
384 stran, Argo 2011, k dostání tady
Anderson Lake, kalorik pracující v Thajsku potká v ulicích Bankoku Emiko, dívku patřící mezi novolidi, bytost uměle vytvořenou k potěše ostatních. Kniha o postkatastofické mrazivé budoucnosti je thriller z časů, kdy svět ovládají kalorické společnosti a svět jak ho známe pominul.
Kniha získala v USA několik žánrových ocenění.

 
Františka Vrbenská, Jakub D. Kočí – Vítr v piniích
440 stran, Straky na vrbě 2009, k dostání tady
Nesourodá skupina poutníků se vydává na svatou výpravu za záchranou země. Reálie jsou inspirované jak Koreou, tak třeba i Čínou a také jména hlavních postav, např. Mei Mei, Takira, Osen Šan.
Kniha získala cenu akademie SFFH jako nejlepší původní kniha roku 2009.


Colleen Houck – Tygří sága: Tygrovo prokletí
408 stran, CooBoo – albatros 2012, k dostání tady
Indická mytologie v romantickém hávu pro náctileté a spojení světa legend s tím naším, to je čtyřdílná knižní série o putování Indií. Dívka Kelsey, bílý tygr Ren a jeho bratr se pokusí zlomit 300 let starou kletbu a najít klíč k proroctví.
Young Adult fantasy v našem výběru má pokračování s názvy: Tygrova stezka, Tygrova plavba a Tygrův osud.
 

Henry Lion Oldie – Cesta meče
552 stran, Triton 2014, k dostání tady
Kniha, jejíž smyšlený svět silně připomíná Asii, je dílem dvou ruských spisovatelů publikujících pod pseudonymem Henry Lion Oldie. Příběh vypráví o zbraních, které jsou živé a nemají tušení, že „nosiči“ tedy lidé mají také vlastní vůli. Stejně tak lidé netuší, že některé jejich činy jsou touhou živých zbraní.
Kniha už je stará okolo dvaceti let, ale stále čtivá a poetická.
 

Jste fanoušky fantasy četby? Vybrali byste si z našeho výběru?
Pokud už máte některou z knih přečtenou, podělte se o dojmy v komentářích.


FOTO:  jota.cz, argo.cz. cooboo.cz, straky.cz, tridistri,cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9