Plzeň ožila korejským folklórem

17:00 | 14.06.2016 Kwietitze 1
Už po dvacet let probíhá Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň, kterého se každým rokem zúčastní mnoho souborů z celého světa. A letos přijal pozvání i korejský soubor Hwaseong dance company. 
Soubor předvedl i tradiční tanec s vějíři.
Soubor předvedl i tradiční tanec s vějíři. FOTO: Kwietitze / AsianStyle.cz

Mezinárodní folklorní festival CIOFF každým rokem naláká do Plzně nejrůznější soubory nejen z naší republiky, ale i z poměrně vzdálených koutů světa. Také v letošním roce, kdy probíhal jubilejní 20. ročník, byly k vidění tradiční tance například z Chorvatska, Peru nebo Mexika, ale také soubor Hwaseong dance company z Jižní Koreje.

Na stránkách festivalu se můžete dočíst, že soubor byl založen v roce 2005 ve městě Hwaseong v provincii Kyeonggi a v současné době se skládá z tanečníků středního věku. Soubor obdržel celou řadu ocenění a zúčastnil se mezinárodních folklorních festivalů v Itálii (2007), Mexiku (2008), Maďarsku (2013), Turecku (2014) a naposledy v Indonésii (2015).


Soubor průběžně vystupoval po dobu trvání celého festivalu od pátku 10. června do neděle 12. června. Korejské tanečnice se zapojily i do tzv. Roztančené ulice, tanečních dílen zahraničního folkloru, kde se mohli návštěvníci festivalu naučit některé ladné pohyby přímo od korejských tanečnic.


Mně se podařilo ukrást pár minut z nabitého programu vedoucí souboru Kim Jeong Ah a zeptat se jí na pár otázek:

Jak se Vám festival líbí? Co říkáte na české národní tance, nepřijdou Vám příliš exotické?

Máme velkou radost, že se můžeme festivalu zúčastnit, mohli jsme díky tomu vidět i mnoho českých tanců a dokonce se některé i naučit (pozn. red. v rámci tanečních dílen mezi tanečníky se všichni účinkující na festivalu naučili tančit "plzeňskou Káču"). Navíc v Koreji je česká kultura velmi známá, hodně folklorních skupin jezdí pravidelně do Koreje na přehlídky. Je to taková vtipná kulturní výměna.

Specializuje se Vaše skupina přímo na nějaké tance? Viděla jsem tady na festivalu Vaše vystoupení s noži a vějíři, jaké další tance se ve skupině učíte?

Máme v našem repertoáru kolem třiceti tanců, které se liší podle toho, pro koho byly předváděny. Některé byly v minulosti ukazovány jenom králi a některé byly určené i pro obyčejné měšťany. Když jedeme do zahraničí, snažíme se ukázat co nejvíce tanců, ale jsme dost omezeni velikostí (množstvím) rekvizit, které si s sebou můžeme vzít do letadla.


 

A jaký tanec je Váš nejoblíbenější?
Já mám nejraději Salp’uri, což je velmi komplikovaný tanec, který většinou provádí nejstarší člen skupiny. Jedná se o "tanec vdovy" (pozn. red. tanec je charakterizován improvizovanými pohyby a umělec nosí halenku a sukni a nese dlouhý bílý hedvábný kapesník v pravé ruce). A pak se mi ještě líbí Seungmu, tanec mnichů (pozn. red. původně byl tanec praktikovaný budhistickými mnichy. Tanečník drží paličky a je oblečen v rouše s dlouhými rukávy a bílou kapucí).

Všimla jsem si, že ve Vašem souboru není moc mladých lidí. Máte nějaké mladší členy nebo se mladí Korejci moc o folklor nezajímají?

To rozhodně ne! Mám ve svém souboru hodně mladších žáků a studentů. Ale vzhledem k tomu, že se blíží konec školního roku a mají zkoušky, tak nemohli dorazit.



Děkuji paní Kim Jeong Ah za rozhovor.

ZDROJE: mffplzen.eu, wikipedia.org

FOTO: Kwietitze / AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9