Lee Seung U - Ta druhá strana života

18:57 | 19.01.2016 Choi Mari 0
Přečtěte si existenciální novelu od jednoho z nejslavnějších jihokorejských autorů.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Choi Mari / AsianStyle.cz
Novelista Lee Seung U se narodil 21. února 1959. Vystudoval Soulskou teologickou univerzitu a univerzitu Yonsei. Debutoval v roce 1981 s knihou A Portrait of Erysichton. V současné době učí korejskou literaturu na univerzitě Chosun v Gwangju. Jeho povídky překládány nejsou, pouze novely a to převážně jen do angličtiny a francouzštiny. Posledním literárním  počinem tohoto spisovatele byla kniha The Song of the ground, která vyšla v roce 2012.

Nejmenovaný a ne příliš známý spisovatel dostane za úkol sepsat studii a životopis slavného spisovatele Park Pugila a zjistit, na kolik jsou jeho díla autobiografická. Pro tuto studii si přečte jeho nejdůležitější díla, vypíše si poznámky a domluví si schůzku se samotným spisovatelem. A ten mu začne po kouscích vyprávět svůj život. Začne dětstvím bez otce a z velké části i bez matky. Jeho otec byl velmi inteligentní a proto studoval v hlavním městě. Zpátky se vrátí až z něj bude soudce. Matka utekla s pastorem z jejich vsi. A tak skončil Pugil u svého strýce a tety. Z dětství si nejlépe vybavuje, jak měl zakázáno chodil za dům na dvůr, což pro něj znamenalo hlavně to, že nesměl trhat zralé tomely. Tomely měl ale velmi rád a tak zákaz stejně porušoval a jednoho dne zjistil, že to, co jeho strýc a teta skrývají není ten tomel, ale špinavý a spoutaný muž v zadním pokoji. Pugil nemá tušení, kde toho muže už viděl, někde ale určitě ano.

Novela pojednává o autobiografičnosti smyšlených děl a přitom sama je částečně autobiografická. Kniha má poněkud ponurou atmosféru už od začátku, kdy se spisovatel Pugil zpovídá, jak na něj působilo dětství bez rodičů a jaký vztah zaujímal ke své matce. Hlavní hrdina byl velmi asociální a později posedlý jednou jedinou osobou, mladou dívkou, kvůli které se dal na studium teologie. Jedním z témat rozebíraných v knize je také křesťanství a Bůh samotný. Kniha samotná je poměrně čtivá, i když poněkud temná.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9