Namgar - klenot asijské world music

20:36 | 01.05.2016 Erik 0
Spojení tradiční mongolské a burjatské hudební tradice s rockem a jazzem, doplněné úchvatným ženským hlasem. Tak by se dal popsat jeden z nejunikátnějších projektů na scéně world music, čtyřčlenná kapela Namgar.
Namgar Lhasaranova
Namgar Lhasaranova FOTO: facebook.com/NAMGAR
Skupina samotná, jejíž jméno v překladu znamená "bílý oblak", vznikla už v roce 2001 a od té doby si získala na hudební scéně světovou proslulost. Používají jednak tradiční mongolské nástroje, jako je dvoustrunný smyčcový morin khuur, třináctistrunná citera yatag či její třístrunná sestřička chanza a k nim se pak občas připojuje elektrická basová kytara či bubny. Folková hudba v jejich podání se tak následně dokáže bez nejmenších problémů pohybovat i v oblastech popu, jazzu a art-rocku.

Hlavní postavou a srdcem kapely je Namgar Lhasaranova, jejíž rodná vesnička Kunkur se nachází na pomezí Burjatska, Mongolska a Číny. Stejně tak provázaná je i hudební tradice, kterou ve své rodině zdědila od otce a prarodičů. V jejích písních tak můžete například narazit na taneční skladby, které se v Mongolsku samotném přestaly od 16. století objevovat. A jako dar od nebes pak má hlasový rozsah schopný bez problémů přejít od dětské hravosti až k epické monumentálnosti. Některá aranžmá jsou samozřejmě nová, ale vždy zachovávají původní ráz vyprávění a mýtů o prastarých hrdinech, bitvách, koních a rozlehlých pláních severní Asie.

Namgar jsou pravidelnými hosty hudebních festivalů v Norsku, Malajsii, Kanadě či USA a do dnešního dne vydali čtyři alba s názvy Hatar (2003), Nomad (2009), The Dawn of the Foremothers (2012) a Nordic Namgar (2014). Poslední jmenované je pak spoluprací s laponským básníkem, zpěvákem a hercem Niillasem Holmbergem a bez nadsázky lze říci, že se na něm setkávají dva nejunikátnější hlasy na scéně tradiční hudby.

A samozřejmě nesmí chybět několik ukázek jejich skladeb.

Tradičně laděná Hadadaa z jejich prvotiny Hatar


Do moderní doby přenesený Whisper Rain z druhého alba Nomad


A nakonec jedna píseň z alba Nordic Namgar

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9