Proč se v Japonsku netelefonuje ve vlaku

16:30 | 20.04.2016 kvacm 4
Chování Japonců je pro některé z nás okouzlující, pro jiné je to však k nepochopení. Západní lidé se totiž rádi projevují a neberou přitom vůbec ohled na své okolí. Naopak v Japonsku si nedovolí ani telefonovat ve vlaku.
Všichni se snaží být tiše, jak jen mohou
Všichni se snaží být tiše, jak jen mohou FOTO: elyse w / flickr.com
Existují tři hlavní důvody, proč tomu tak je. Tím první je fakt, že Japonci napřed myslí na pocity druhých, pak na ty své. Občas to až přehání, nicméně když někdo s někým telefonuje vedle vás, ruší vás to, nebo snad ne? To platí i pro hlasitou hudbu ze sluchátek.

Dalším faktem je vaše soukromí, které je narušeno. Ostatní jsou nuceni vás poslouchat, protože nemají jinou možnost. Tím pádem slyší to, o čem se bavíte, a vaše soukromí je narušeno. Japonci opravdu milují své soukromí, proto si jej chrání jako oko v hlavě.

Třetím důvodem jsou dobré mravy. Telefonovat a vůbec nahlas diskutovat ve vlaku není v Japonsku dobrým projevem vaší identity. Zkrátka pokud budete v Japonsku a bude vám někdo volat, jednoduše to zvedněte, ale omluvte se, že právě jedete ve vlaku. Zkrátka ať zavolá později, nebo to uděláte vy.

Můj osobní názor je, že je to něco, co by se mělo dodržovat i u nás. Kupříkladu tramvaj a autobus MHD dělá velký hluk i uvnitř, takže stejně nic moc neslyšíte. To samé platí i o druhé straně, tím pádem musíte oba zvýšit svůj hlas. No a je to. Váš rozhovor slyší všichni a vaše soukromí je prozrazeno.


ZDROJ: www.wasa-bi.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9