Pravidla čínských šachů xiangqi

16:36 | 14.04.2016 wmxj5312hb 0
Zaujaly vás čínské šachy a chcete se je naučit hrát? Nebo chcete jen porovnat rozdíly mezi klasikou a xiangqi? Více se dozvíte v článku.
Čínské šachy.
Čínské šachy. FOTO: anya / AsianStyle.cz

Základní pravidla

Čínské šachy v dnešní podobě mají 28 figur, 14 černých a 14 červených. Jsou to dva vozy, dva koně, dva sloni, dva strážci, dva kanóny, pět vojáků a generál. Červené figury jsou označeny jinými znaky než černé, jejich funkce je ale stejná.


Ukázka pohybu figur

Generál (将/帅) se pohybuje vždy o jedno pole horizontálně nebo vertikálně, nesmí však vystoupit z paláce, který je označen čtvercem s X.

Stráž (士)​ se může pohnout vždy o jedno pole diagonálně a stejně jako generál nesmí opustit palác.

Slon (象/相)​ se může pohybovat po diagonále pole 2x2 (viz obrázek). Slon nesmí překročit řeku. Pokud je nějaká figura napůl cesty mezi jeho současnou a plánovanou pozicí, nesmí se pohnout.

Kůň (马)​ se pohybuje diagonálně v poli 1x2 (viz obrázek). Může překročit řeku. Pokud před ním nebo vedle něj je nějaká figura, nesmí se tím směrem pohnout.

Vůz (車)​ se může pohybovat horizontálně a vertikálně jedno nebo více polí, pokud nemá v cestě překážku.

​Ukázka pohybu kanónu

Kanón (炮)​ se může pohybovat horizontálně a vertikálně podobně jako vůz, s tím rozdílem, že kanón potřebuje mezi sebou a svým cílem jednu figuru, kterou přeskočí. Pokud takovou figuru nemá, nemůže se pohnout. Pokud nastane situace, která je znázorněná na obrázku výše, hráč s černými figurami vyhrál, protože i kdyby hráč s červenými figurami byl na tahu první a jeho strážce by zlikvidoval jeden kanón, druhý kanón by ho přeskočil, "snědl" generála a vyhrál. Kdyby byly na tahu černé figury, generál by nepřežil tak jako tak. Jednoznačný šach.

Ukázka pohybu vojáků

Voják (兵)​ se pohybuje o jedno pole vertikálně, po překročení řeky se může pohybovat i horizontálně, ale vždy jen o jedno pole.

Když hráč svojí figurou sebere figuru protivníka, protivníkova figura jde pryč z hracího pole a na jejím místě zůstane figura hráče.



Generálové nesmí stát naproti sobě, aniž by mezi nimi byla nějaká další figura jako štít. Pokud taková situace nastane, hra končí, protože ani jeden z hráčů nemá další možnost, jak hru dohrát.

Vždy je třeba bránit krále, nikdy nesmíte nechat krále bez obrany.


ZDROJ: clubxiangqi.com, skookumpete.com
​FOTO: anya / AsianStyle.cz


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9