Momidži - javorové listí úchvatné kidžo

13:00 | 24.09.2019 Razjela96 0
Dnes si něco řekneme o známějším jókai, se kterým je dokonce spojen velmi zajímavý mýtus, v němž se dokonce vyskytují i samurajové, magické katany a šintoističtí bohové - tedy o Momidži, kidžo (1) z naganských hor.
Momidži
Momidži FOTO: Jennifer ??? * Taiwan/flickr.c...

Hlavním hrdinou tohoto příběhu je samuraj Taira no Koremoči, potomek znamenitého a významného rodu, který dnes především známe díky pravděpodobně nejproslulejšímu gunki monogatari (2) Heike monogatari neboli česky Příběh rodu Taira (3) Tento skvělý bojovník byl pověřen kami (4) Hačimanem (5) velmi důležitým úkolem - měl totiž zabít oni, který bydlí v horách Togakuši.

Koremoči a jeho kumpáni se dostali na vrch nádherné hory, kde se konala slavnost šlechticů, a  tak samuraj poslal jednoho ze svých kamarádů, aby zjistil, o co se jedná. Když se vrátil, řekl, že tuto slavnost pořádá významná princezna, jejíž jméno nikdo z hostů neprozradil. Poté přišla mladá žena a řekla, že Koremočiho a jeho kumpány všichni zvou na tuto slavnost. Samurajovi to trochu vadilo, protože se chtěl soustředit na Hačimanův úkol, ale nechtělo se mu odmítnout, tak pozvání přijal.

Tam se bojovníci seznámili s princeznou Sarašinou, užívali si hostinu s ostatními šlechtici a večer usnuli u stromů. Koremoči měl sen o Hačimanovi a o úkolu, kterým byl pověřen. Kami mu řekl, že princezna, kterou tento večer poznal, je kidžo, kterou má zabít, ale skrývá se pod podobou krásné mladé ženy. Když se náš samuraj probudil, našel vedle sebe meč Kogarasumaru (dosl. Malá vrána), kterým má zabít Momidži.

Koremoči ihned běžel za údajnou princeznou a použil katanu, kterou od boha války dostal. Na hoře začala obrovská vichřice ohně a větru, zapálila celou horu a zabila zlou čarodějnici hory Togakuši.



Tento mýtus se stal námětem pro divadelní hru Momidžigari, což doslova znamená "lov padajícího listí" nebo "lov Momidži". Existují dvě verze tohoto divadelního představení - nó a kabuki. V roce 1899 byl dokonce natočen první narativní film a stal se Národní kulturní památkou v roce 2009.

Většinou se tato kidžo zobrazuje jako žena s obličejem oni, která má na skráních rohy a je oblečená do krásného kimona ve velkolepých barvách podzimu.

Momidži je opravdu jednou z nejdůležitějších jókai v japonské kultuře a její příběh patří mezi ty nejznámější šintoistické mýty.

Vysvětlivky:
(1)
 Kidžo je jednoduše řečeno žena oni. Oni je japonský démon, kterého bychom mohli   vzhledem přirovnat k zlobrovi, ale jeho pozadí je velice složité, jelikož se jedná o poslance z pekel, který přináší pouze zničení, nemoci a smrt. Existuje spousta druhů oni. Můžou také měnit svou podobu.

(2) Dosl. vojenské/bitevní příběhy. Velmi populární žánr v dávných časech Japonska.

(3) Heike a Taira jsou prostě jinými čteními úplně stejných znaků 平家. Oba způsoby jsou správné.

(4) Šintoistický božstvo. Šintó je původní japonské náboženství.

(5) Kami války. 


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9