Historie čínských šachů xiangqi

15:00 | 18.10.2017 wmxj5312hb 0
Co znamená pojem xiangqi? Kdy tato hra vznikla a kdo ji vymyslel? Tohle a ještě více se dozvíte v tomto článku.
Čínské šachy.
Čínské šachy. FOTO: Drolexandre / wikipedia.org
Slovo xiangqi se skládá ze dvou slabik – xiang (slon) a qi (šachy). Hra znázorňuje souboj mezi dvěma nepřátelskými armádami, cílem je zabít generála protivníkovy armády. Mezi speciální prvky této hry patří pao – tzv. kanón, který potřebuje mezi sebou a svým cílem mít nějakou figuru, kterou přeskočí, dále například pravidlo, že generálové nemůžou stát naproti sobě bez jakéhokoliv štítu, řeka a palác, které omezují pohyb některých figur (například generál a stráž nesmí z paláce, slon nesmí překročit řeku) a také umístění figur na linkách, ne ve čtvercích.

Existuje několik verzí, kdy čínské šachy vznikly a kdo je vymyslel. Jednou z nich je, že se čínské šachy vyvinuly ze hry Liubo. Liubo je desková hra, která vznikla před 3 500 lety, kdy král Wu Di chtěl dokázat, že jeho síla, kterou využívá při hraní této deskové hry, předčí boha. Hra obsahuje šest bílých figur, šest černých figur a dvě ryby. Král tuto hru hrával se svými úředníky, kteří ho samozřejmě vždy nechali vyhrát, takže si Wu Di začal myslet, že je bůh. Za dynastie Zhou měly součásti této hry svá speciální pojmenování. Hra se skládala ze dvou bambusových kostek, které určovaly pohyb figur. Tyto kostky se nazývaly zhou. Figury, jejichž pohyb byl určován kostkami, byly ze slonoviny a nazývaly se qi (někdy i xiangqi – slon + šachy, viz výše). Mezi tyto figury patřil generál a pět vojáků (pěšáků), kteří se pohybovali po ju (hrací ploše). Moderní xiangqi jsou podobné, jediné, co však v průběhu vývoje vymizelo, jsou kostky a ryby. V nejnovější verzi xiangqi hru začíná hráč, který má červené figury.

Další verze říká, že čínské šachy vymyslel vojevůdce Han Xin v roce 200 př. n. l., aby reprezentovala souboj, který Han Xinovi vojáci předvídali, když drželi své pozice a přečkávali zimu. Tato hra byla nazvána „Hra na chycení Xiang Qiho“. Nazvána tak byla proto, že generál nepřátelské armády se jmenoval Xiang Qi. Několik let po vítězství v tomto boji Han Xin padl v nemilost, jeho hra byla zakázána a obnovena až za dynastie Tang. V té době se změnilo několik pravidel a různé variace hry se rozšířily po celém světě. Také došlo ke zkrácení jména hry na Xiangqi a hra ztratila původní odkaz k bitvě. Herní figury nejdříve slona neobsahovaly, ale později byl přidán jako další ochranná figura pro generála.


Strážce se v případě nebezpečí postaví před generála a tím ho zachrání.
 
Když byla přidána figura slona, generálovi bylo zajištěno větší bezpečí.
 

Generál a dva strážci.
 
G​enerál, dva strážci, dva sloni.
 
Čínské šachy mají v dnešní podobě 28 figur, 14 černých a 14 červených. Jsou to dva vozy, dva koně, dva sloni, dva strážci, dva kanóny, pět vojáků a generál. Červené figury jsou označeny jinými znaky než černé, jejich funkce je ale stejná.

 
ZDROJ:​ yutopian.com (1), (2); ancientchess.com
FOTO: anya / AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9