Naučte se jíst sushi jako profesionál

13:00 | 25.09.2019 TerkaS 0
Pokud jste již někdy navštívili sushi restauraci, jistě jste se zamysleli, zda existují nějaká pravidla pro konzumaci tohoto lahodného pokrmu. Dnes vám prozradíme pár rad, díky nimž se rázem stanete zkušenými strávníky.
Čerstvé sushi si oblíbíte na první pohled
Čerstvé sushi si oblíbíte na první pohled FOTO: pexels.com
Japonci si velmi zakládají na své gastronomii, tradicích a kultuře, ani sushi není výjimkou. Sushi je považováno za formu jedlého umění a sushi šéfkuchaři jsou vysoce oceňováni za své výjimečné dovednosti. Existují určité věci, které byste rozhodně při konzumaci sushi dělat neměli, abyste neurazili hostitele, šéfkuchaře i další strávníky. Nicméně se nebojte, že by vás někdo za nedodržování těchto pravidel vyhodil z restaurace. Tato pravidla by pouze měla povýšit váš zážitek z konzumace sushi, aniž byste urazili něčí kulturní hodnoty.
 

 1. Nikdy nemíchejte wasabi se sójovou omáčkou

Wasabi a sójová omáčka jsou dva rozdílné druhy ochucovadel, a proto byste je nikdy neměli míchat dohromady. Toto je běžné pochybení spousty strávníků, na talíři tak vznikne podivná zelená směs, která úplně zkazí jemné chutě sójové omáčky. Šéfkuchař již při přípravě do sushi vloží správné množství wasabi, takže už ho více přidávat nemusíte. I když použijete jen malé množství wasabi, můžete váš chod proměnit v moc pálivý či kořeněný. Takže ušetřete své chu'tové pohárky a prokažte si laskavost tím, že už nikdy nebudete tato dvě ochucovadla míchat.
 

 2. Nenamáčejte rýžovou část nigiri v sójové omáčce

Nigiri je považováno za jedno z nejstarších a nejautentičtějších forem sushi, jenž je opatrně připravováno šéfkuchařem, který strávil roky zdokonalováním se v jeho přípravě. Skládá se z polštářku rýže a precizně ukrojeného kousku ryby navrchu. Ingredience jsou spojeny pomocí tepla šéfkuchařových rukou v krásný tvar. Pokud namočíte rýžovou část do sójové omáčky, tak absorbuje více omáčky, než je potřeba, a rozpadne se. Je opravdu škoda ztratit tak chutnou rýži v propasti omáčky. Někteří zastánci sushi tradic věří, že je to netaktní vůči šéfkuchaři, který si s přípravou nigiri pro vás dal takovou práci. Správný postup je otočení nigiri vzhůru nohama a jemné smočení rybí části v omáčce.
 

3. Neukusujte své nigiri sushi

Toto pravidlo je podobné tomu předchozímu. Stejně jako byste neměli namáčet rýži, protože to ničí formu sushi, také byste neměli do nigiri kousat. V japonské zvyklosti je považováné kousat a tím pádem ničit perfektní tvar nigiri, které šéfkuchař tak pečlivě připravil. Správný způsob konzumace nigiri je vložit celý kousek do úst. Pokud je nigiri moc velké, aby se dalo sníst najednou, pokuste se nigiri ukousnout nadvakrát, vícekrát ne.
 

 4. Nikdy nepokládejte hůlky do misky/na talíř

Když navštívíte sushi restauraci, dostanete společně se svým jídlem i pár jídelních hůlek, bez rozdílu, jestli s nimi umíte jíst nebo ne. Pokud s hůlkami neumíte, je zcela přijatelné jíst rukama. Jen se ujistěte, že jste neumístili vaše hůlky tak, že trčí ven z misky, protože se to podobá japonské tradici na pohřbech, kde jsou hůlky položeny svisle přes misku rýže. Proto je to považováno za znamení zármutku či neštěstí. Většina lepších sushi restaurací bude mít speciální stojánek, na který budete moci hůlky odložit, když ho nenajdete, zabalte je zpět do papírového obalu či ubrousku.
 

5. Nejezte nakládaný zázvor se sushi

Pro začátečníka je pochopitelné, že můžete být zmateni rozdílnými věcmi, které vám jsou servírovány s nigiri či závitky. Mimo wasabi a sojóvé omáčky naleznete na kraji talíře také růžovou pochutinu. Jde o nakládaný zázvor, konkrétně nakládané mladé výhonky zázvoru v solném roztoku. Má svou speciální úlohu a nikdy byste ho neměli jíst se sushi. Nakládaný zázvor (gari) funguje jako čistič ústní dutiny a měl by se žvýkat po snědení sushi rolky či nigiri. Odstraňuje pachuť předchozí ryby, takže jsou vaše chuťové pohárky připraveny na další kousek ryby.
 

6. Hnědá rýže je tabu

Sushi se už odjakživa vyrábí z krátkozrnné japonské rýže kvůli své autentické chuti a lepivé konzistenci, která pomáhý držet sushi rolku a další části sushi pohromadě. I když nadšenci zdravého stravování začali propagovat hnědou rýži jako zdravější náhradu, je to úplné tabu, pokud si chcete užít nefalšovanou chuť sushi. Hnědá rýže má jinou konzistenci a je tvrdší na skus než krátkozrnná sushi rýže. Pokud nechcete jíst rýži, radši si zajděte do jiné restaurace, ale nechoďte do sushi restaurace s prosbou, aby vám dal šéfkuchař do sushi hnědou rýži nebo připravil sushi bez rýže.
 

7. Nezačínejte těžkými sushi rolkami

Budete překvapeni, že některé sushi může obsahovat více než 10 přísad a jsou velmi těžké na trávení. Pokud jste navštívili sushi restauraci poprvé, neobjednávejte si tyto rolky jako první, jinak budete moc syti, abyste si objednali ještě něco jiného. Začněte s lehčími sushi rolkami jako třeba zeleninovými nebo těmi, které obsahují bílé rybí maso. Červené rybí maso by mělo následovat bílé a na konec si nechte sushi s rybami obalenými v tempuře a další smažené ryby.
 

8. Nehrajte si s hůlkami

Ne každý umí jíst hůlkami a také není důvod, proč byste se za to měli stydět. Pokud budete sushi jíst rukama, nikdo vás soudit nebude. Nicméně buďte opatrní a s hůlkami si nehrajte. Některé věci jsou považovány za urážlivé a rozhodně nechcete nikoho svým počínáním nevědomky urazit. Například netřete hůlky o sebe, abyste odstranili třísky, je to proti sushi etiketě, protože tím naznačujete, že hůlky jsou vyrobeny ze dřeva nízké kvality, a urážíte majitele restaurace.
 

9. Nemluvte nahlas při telefonování

Pokud jste usazeni ke stolu v sushi restauraci, okolo vás bude jíst své jídlo spousta dalších hostů. Sledování šéfkuchaře v akci, povídání si s ním a požitek z čertvě připraveného jídla je opravdu jedinečným zážitkem. Proto mějte na paměti, že ze stejného důvodu jsou v restauraci i další hosté a projevte trochu slušnosti. Vyhněte se hlasitému telefonování, jelikož byste mohli rušit ostatní hosty při konverzaci s šéfkuchařem. Také byste měli požádat šéfkuchaře o souhlas, než si ho budete fotit při přípravě sushi. Pokud si chcete vyfotit své jídlo, učiňte tak potichu bez vyrušování ostatních strávníků.
 

10. Nenechávejte jídlo na talíři

Do přípravy sushi rolek, nigiri a dalších druhů sushi je vložena spousta úsilí, trpělivosti a dovedností. Je opravdu škoda plýtvat takovým uměním. Pokuste se dojíst cokoliv máte na talíři a vyhněte se tvoření hroudy rýže ve vaší misce se sójovou omáčkou. Pokud jste začátečník, objednejte si méně jídla a další si objednejte, až dojíte první objednávku. Vždy je moudřejší objednat si tolik jídla, kolik ho sníte, než nechat jídlo na talíři, což je proti sushi etiketě.

Když jsme si vyložili základní pravidla konzumace sushi, ještě přidáme pár znaků, podle kterých poznáte dobrou sushi restauraci.
 
  • Pokud restauraci vlastní a provozuje japonský sushi šéfkuchař, je vysoká šance, že vám bude servírováno dobré jídlo, i když se bude jednat o malou restauraci. Takže si předem zjistete, komu restaurace patří.
 
  • Projděte si recenze zákazníků, abyste našli místa, kam místní Japonci a japonští turisté rádi chodí na sushi.
 
  • Restaurace by na menu měla nabízet širokou škálu ryb a mořských plodů. Pokud mají jen jeden druh ryby nebo omezené množství možností, pravděpodobně nemají dobrou zásobu ingrediencí.
 
  • Dobrá sushi restaurace by měla vonět zeleninou a vodními melouny. Pokud je cítit rybami, značí to, že nemají kvalitní ryby na sushi.
 
  • Hledejte na menu ingredience používané k přípravě tradičního sushi jako je natto (fermentované sójové boby), nakládaný daikon (bílá ředkev), kanpyo (nakládaná sladká dýně) a další. To značí, že restaurace nabízí širokou škálu tradičních a moderních sushi rolek.
 
  • Možnost tzv. All You Can Eat Sushi (neomezené konzumace sushi) zní lákavě, ale jestli sushi restaurace nabízí jen tuto možnost místo akce jednou za čas, pravděpodobně nenabízí sushi nejlepší kvality.
 
  • Šéfkuchař v dobré sushi restauraci bude přátelský a otevřený zpětné vazbě. Pokud se různě šklebí, když se s ním pokusíte navázat řeč, nebo odmítá zodpovědět vaše otázky, nemá vůbec cenu do takové restaurace chodit.

Doufáme, že jste si doplnili své znalosti a článek se vám líbil. Pokud vás napadá ještě nějaké pravidlo či rada, neostýchejte se s námi podělit.

ZDROJ: itsyourjapan.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9