Murasaki Shikibu - Příběh prince Genjiho

17:00 | 14.02.2016 Choi Mari 8
Přečtěte si něco o jednom z nejstarších, nejznámějších a nejklasičtějších japonských děl.
Ilistrační obrázek
Ilistrační obrázek FOTO: upload.wikimedia.org/wikipedia...
Murasaki Shikibu bývala dvorní dámou na císařském dvoře a žila přibližně mezi léty 973 a 1031. Rok narození i úmrtí není přesně znám, stejně tak není známé její pravé jméno, jen její přezdívka. Na dvůr byla pozvána pro své spisovatelské schopnosti. Od dvora odešla po šesti letech služby a až do své smrti žila u jezera Biwa. Přesné datum smrti není známo, spekuluje se o dvou rocích, a to 1014 nebo 1031.

Příběh samotný se odehrává na konci devátého nebo začátkem desátého století. Hlavním protagonistou je Genji, syn císaře Kiritsuboa a jeho milované konkubíny. Z politických důvodů je Genjimu dáno příjmení Minamoto a je vychováván mimo dvůr, později se ujímá role státního úředníka. Genjiho matka zemřela, když mu byly pouhé tři roky. Císař na ni stále nemůže velmi dlouho zapomenout. To ovšem jen do té doby, než potká paní Fujitsubo, která mu nesmírně připomíná jeho zesnulou lásku. I Genji má svou novou nevlastní matku moc rád a i přes to, že je sám ženatý, postupně se zamiluje do milenky svého otce. Tím si ale znepřátelí svou vlastní ženu, paní Aoi. Genji se neúspěšně pokouší zapomenout na otcovu konkubínu a má řadu afér, ovšem všechny ty dívky a ženy jej rychle omrzí, protože krásou a důvtipem se nemohou měřit s paní Fujitsubo.

Česká verze tohoto klasického díla má dvě části a musím se přiznat, že mě kniha nenadchla natolik, abych četla i tu druhou. Ovšem pokud vezmeme v potaz dobu, ve které byla kniha napsána, je mnohem čtivější než některá mnohem mladší evropská díla. I když pro mě osobně nebyla kniha tak záživná, abych četla i její druhou polovinu, musím říci, že byla velmi zajímavá a když ji četl Ichijo, určitě neuděláte špatné rozhodnutí, když po ní sáhnete.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9