Izumi Shikibu - Čtvero ročních období

16:59 | 02.05.2016 Choi Mari 0
Máte rádi poezii a zajímáte se o Japonsko? Pak je tato sbírka básní to pravé pro Vás.
Izumi Shikibu, Komatsuken 1765
Izumi Shikibu, Komatsuken 1765 FOTO: id.wikipedia.org
Izumi Shikibu byla dvorní dámou a básnířkou na císařském dvoře během období Heian (759 - 1185). Jejími současnicemi byly mimo jiné i Murasaki Shikibu a Akazome Emon. Ve věku dvaceti let byla provdána za guvernéra prefektury Izumi, Tachibana no Michisada, to je také původ jejího jména. Narodila se jim dcera, Koshibiku no Naishi, která též byla básnířkou. Manželství ale nevydrželo dlouho. Nedlouho po svatbě se Izumi zamilovala do třetího syna císaře Reizei, prince Tametaka. Když se na jejich vztah přišlo, manžel se s ní rozvedl a rodina ji zavrhla. Po smrti prince Tametaka měla vztah s jeho bratrem, princem Atsumichi. Mimo nadání pro poezii měla Izumi prý také velké množství milenců, mimo dvou již zmíněných princů. Po smrti prince Atsumichi se Izumi po druhé vdala za armádního důstojníka Fujiwara no Yasumasa. Není známo, kdy přesně Izumi zemřela, ale je známo, že přežila svou dceru Koshibiku no Naishi.

Čtvero ročních období je tenounká knížečka plná básní tanka (pětiverší). Společnou mají hloubku, intenzitu, přírodní lyriku a pomíjivost.
 
Posviť mi do daleka
měsíčku nad horami!
Už musím jít
svou cestou
z temnot - temnotami...
 
Už je to delší doba, co jsem tuto knížečku držela v ruce, ale doteď si pamatuji, jaký jsem zní měla pocit. Básně obsahují krásné lyrické popisy, ale samy o sobě jsou velmi melancholické až sklíčené či smutné. 


Zdroj ukázky: svjet.sweb.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9