Yasutaka Tsutsui - Konec stříbrného věku

16:00 | 05.09.2015 Choi Mari 9
V Japonsku populace stárne, to je velmi dobře známý fakt. Stále více důchodců a stále méně pracantů není zrovna ideální stav. Jenže co s tím? Jedno z možných řešení (i když ne úplně milé) popisuje tahle novela.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Choi Mari
Yasutaka Tsutsui je japonský spisovatel, především tedy v oblasti sci-fi, a herec. Narodil se v září roku 1934. Nestydí se psát o věcech, o kterých mnozí jiní japonští autoři psát nechtějí a mezi lety 1993 a 1996 odmítl v Japonsku publikovat jako protest proti omezení svobody slova. Styl jeho psaní taky není úpně typický pro japonskou literaturu, je plný temného humoru a sarkasmu. Mezi jedno z jeho nejznámějších děl patří novela Paprika, která se dočkala i animovaného zpracování.

V Japonsku v brzké budoucnosti mají lidé problém s tím, že je tam příliš mnoho důchodců. Musí se jim platit důchody, léky, někdo se o ně musí starat, atd. To není zrovna levné a tak se Ministerstvo zdravotnictví rozhodne pro ultimátní řešení. Japonsko se rozdělí do na jednotlivé sektory a vždy na třicet dní se v nějakém nebo třeba i vícero současně vyhlásí takzvaná stříbrná bitva. Bitva, jakože vážně bitva. Přežít může jen jeden. Jestliže oněch třicet dní přežije více, než jeden člověk, všechny popraví a to se jim moc nechce a tak se hezky snaží všechny seniory povzbuzovat k vraždění. Všichni obyvatelé starší sedmdesáti let se musí zúčastnit, výjimky neexistují. Naším hlavním hrdinou je také nikdo jiný než důchodce. Je jím Kunichiró Utani z tokijské čtvrti Miyawaki, kde ona stříbrná bitva byla právě vyhlášena. Nemá z toho zrovna radost, ale rozhodně nehodlá jen sedět doma a čekat, až jej někdo odpraví,

Mně se tahle kniha velmi líbila. To téma je poněkud morbidní, ale účel určitě splnilo - poukázat na stárnutí populace v Japonsku. Typicky japonský styl psaní není úplně pro mě (i když číst se to dá a mnohdy jsou to velmi zajímavá díla), ale styl pana Tsutsui je můj šálek čaje. Kniha se mi četla velmi dobře a místy je i poměrně dost napínavá (pozor ale na scény s knězem, ty nejsou dobré číst při jídle). Rozhodně bych doporučila všemi deseti a určitě se brzy začtu ještě do nějakého díla tohoto autora.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9