Peter May a jeho čínský Pán ohně

15:00 | 10.02.2015 Erik 3
Právě vychází v českém překladu úvodní díl série čínských thrillerů, ve kterých po pachateli děsivých vražd patrá nezvyklé duo čínského detektiva a americké lékařky.
Přední strana knihy
Přední strana knihy FOTO: http://nakladatelstvi.hostbrno...
Čínský detektiv Li Jen pátrá spolu s americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou po vrahovi vysoce postaveného vědce, jehož ohořelá, doutnající mrtvola byla nalezena v pekingském parku. Té noci, kdy muž zemřel, došlo k dalším dvěma vraždám, které jsou s jeho smrtí záhadně spojené. Detektiv Li cítí, že musí hrát o čas a že mu tentokrát jeho čínská důkladnost nebude k ničemu. Nakonec neochotně požádá o pomoc Margaret, zkušenou odbornici na uhořelé oběti. Od chvíle, kdy se sejdou při pitvě zavražděného vědce, se jejich osudy neoddělitelně propojí, stejně jako vraždy, které vyšetřují. Spolu odkrývají jednu vrstvu případu za druhou a odhalují pravdu, jež předčí i jejich nejhorší noční můry...

Stejně  jako děj knihy je velmi zajímavý i způsob jakým vznikla. Na konci devadesátých let Peter May vyměnil dosavadní práci pro televizi za psaní románů, aby se vydal vstříc svému celoživotnímu snu: stát se spisovatelem. Tento sen mělo odstartovat právě vydání Pána ohně, prvního románu z pozdější šestidílné série thrillerů odehrávajících se převážně v tehdejší Číně.

„Chtěl jsem napsat román o genetickém inženýrství, který se bude odehrávat v Číně. Ukázalo se, že nejlepší bude odvyprávět příběh prostřednictvím vyšetřování vraždy. A když se pak z jednoho čínského románu stalo výsledných šest, ze mě se stal nenávratně autor krimi,“ vzpomíná na své začátky spisovatel, kterého k detektivnímu žánru přivedla náhoda.

Materiály k napsání knih tehdy šestačtyřicetiletému Mayovi pomohli získat lidé, s nimiž se během svého výzkumu setkal na mnoha místech: od amerického velvyslanectví v Pekingu po čínskou am-basádu ve Washingtonu, od šanghajské policejní márnice a pekingské partičky vrahů po FBI, Úřad pro imigraci a udělování občanství či Ústav patologie ozbrojených sil v USA.

„Nejtěžší bylo rešeršovat práci čínské policie. Neměli příliš zájem bavit se s nějakým neznámým cizincem. Naštěstí jsem se seznámil s jedním americkým kriminologem, který v devadesátých letech přednášel v Šanghaji zhruba pěti stovkám nejlepších čínských detektivů o nejnovějších technikách v kriminologii. Jeho doporučení mi otevřelo všechny dveře,“ přiznal spisovatel v rozhovoru pro Literární noviny. Peter May se stal doposud jediným člověkem žijícím na Západě, který byl jmenován čestným členem Čínské asociace autorů krimi románů.

Knihu vydalo poprvé v českém překladu nakladatelství Host dne 2. února 2015 a je možné ji zakoupit přímo v eshopu nakladatelství. Na druhé pokračování šestidílné série s názvem Čtvrtá oběť se můžete těšit už na podzim letošního roku.

Jako malý bonus se můžete jako malé ohlédnutí do historie podívat na krátký film autora pořízený před téměř 20 lety v Číně, když si v roce 1997 proklepával Ŕíši středu a sbíral podklady a materiály. Výlet do minulosti, která už v mnoha ohledech neexistuje a v jiných je naopak téměř věčná.



ZDROJ: Nakladatelství Host - nakladatelstvi.hostbrno.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9