Kuman Thong – Thajský duch zlatého chlapce

19:00 | 24.10.2014 Mei 4
Kuman Thong, tedy zlatý chlapec, je thajský duch tvořený původně hrozivým rituálem za pomoci černé magie. Pojďme si říci něco o jeho historii, současnosti a důvodu, proč ho mnozí Thajci hostí ve svém domě.
Zlatý chlapec
Zlatý chlapec FOTO: thai-god.blogspot.com
Pokud trochu znáte Thajce, možná také víte, že mají opravdu velký strach z duchů. Mnoho z nich proto ochotně vyzývá duchy, aby zůstali v jejich domovech či firmách. Samozřejmě u sebe nechtějí žádné zlé hrozivé duchy, ale spíše ty hodné. Mezi takové patří i Kuman Thong (กุมารทอง) neboli „zlatý chlapec“. Thajci chtějí, aby toto malé dítko strašilo v blízkosti jejich svatyní, protože věří, že jim to pomůže k vylepšení finanční situace.
 
Kumanova pomoc není ale zadarmo. Pokud ho lidé chtějí mít ve svém domově, mají také povinnost se o něj starat. Zanedbávané dítě se může začít pořádně vztekat, o to horší to pak je, když tím dítětem je duch. Stejně jako mnoho dalších thajských legend, i ta o Kuman Thongovi se zdá být směsicí pravdy a pověry.
 
Kuman Thong je vlastně duch ctěný thajskými animisty. Věří, že pokud je jeho socha správně uctívána, přinese štěstí. Na první pohled se zdá, že je to celkem hezká tradice, ovšem originální rituál, jak přivést ducha Kuman Thonga na svět je opravdu hrozivý a v dnešní době naštěstí tabu. V dávných dobách býval Kuman Thonga tvořen za pomoci černé magie, z které by nám dnes šel přinejmenším mráz po zádech. Ženě byl z dělohy odstraněn mrtvý plod, jehož tělo v noci na hřbitově muselo projít rituálním obřadem, jímž byl Kuman Thong vyvoláván. Obřad prováděl v této praktice velmi zkušený mág. Mágové tak mrtvé děti přijímali za vlastní. Tělíčko dítěte bylo za odříkávání manter a tajných zaklínadel do sucha praženo nad ohněm, což muselo být dokončeno před svítáním. Po vysušení bylo pokryto zlatým lakem, což dalo za vznik názvu „zlaté dítě“.
 
V dnešní době je tato praktika postavena mimo zákon, ovšem i přes to se občas objeví někdo, kdo se o ni pokouší. Před několika lety byl například z buddhistické sanghy vyhozen mnich, který takto opékal mrtvé dítě. Byl odsouzen, ale později se pokoušel o další podobná kouzla.

 
Současný Kuman Thong je většinou zpodobněn sochou malého zlatého chlapce v tradičním oblečení z éry Ayutthaya. Vyroben bývá z plastu nebo dřeva či v podobě různých malých kovových amuletů. Často v ruce drží malý váček zlata. Stále ovšem ještě existuje černý trh nabízející původní typ Kumana z mrtvého plodu. V květnu 2012 byl na Taiwanu narozený britský občan zatčen v Bangkoku se šesti zlatě natřenými dětskými mrtvolami, které se našly v jeho zavazadlech. Koupil je v Thajsku a chtěl je za účelem zisku odvést na Taiwan.
 
V roce 2010 bylo v chrámu v Bangkoku objeveno dokonce 348 potracených plodů. Chrám pomáhal lidem zbavit se těl z nezákonných potratů. Některá z nich byla pravděpodobně určena k prodeji pro praktiky černé magie.
 
Pokud se někdo rozhodne sochu Kuman Thonga pořídit domů, musí se o něj pečlivě starat, aby byl šťastný. Jinak to může mít zcela opačné účinky. Péče o „zlaté dítě“ zahrnuje také každodenní přísun jídla a pití. Jako většina malých kluků má mlsný jazýček, takže sušenky, bonbóny a jiné sladkosti jsou považovány za velmi vhodné. Z nápojů má nejraději Nam-daeng, tedy červenou vodu, která je jakýmsi slazeným nápojem z červeného umělého barviva a thajského ovoce sala. V dnešní době je místo tohoto tradičního nápoje přijatelná například červená Fanta. Zdá se, že tento červený nápoj si oblíbili i všichni další bohové a duchové v Thajsku.
 
Běžné také je, že Kuman Thongovi nabízejí lidé na oltářík hračky. Stejně jako skutečné dítě, vyžaduje Kuman pozornost, takže je nutné si s ním čas od času promluvit. Pak bude hodný a bude vám pomáhat. V opačném případě by na svého majitele mohl zkoušet různé triky. Mnoho lidí, kteří Kumana mají doma, hlásí, že se u nich dějí podivné věci. Například slyší dětský smích nebo zvuky malých krůčků, jako když dítě pobíhá po domě a hraje si. Další typickou aktivitou je otevírání a zavírání dveří nebo jiné pohybující se předměty.
 
Pokud už Kuman Thonga nepotřebujete nebo ho doma nechcete, nelze se ho jen tak lehce zbavit. Nežádoucího Kumana však můžete odnést do chrámu, kde vám mohou určitým druhem rituálu pomoci zbavit se břemene péče o tohoto ducha.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9