Mae Nak – nejznámější duch Thajska

20:00 | 23.10.2014 Mei 4
Jedna věc, kterou bychom měli o thajské kultuře vědět je, že berou duchy velmi vážně. O strašidelná místa a příběhy v této zemi není nouze. Nejslavnějším z nich je příběh o Mae Nak, jejíž duch se v chrámu dívá na televizi.
Mae Nak
Mae Nak FOTO: wikimedia.org
Příběh o Mae Nak Phra Khanong (แม่นากพระโขนง) ,neboli paní Nak z Phra Khanong, je příběhem o ztracené lásce a nehynoucí oddanosti. Každý Thajec tento příběh velmi dobře zná. Objevuje se v mnoha filmech i seriálech pořád dokola. Říká se, že tento příběh je založen na pravdivých událostech a cestou do Bangkoku dokonce můžete navštívit Phra Konong, místo, kde se v polovině 19. století odehrál. V té době byla hlavní formou dopravy plavba lodičkami po řece či kanálu a život lidí se odehrával kolem nich. Jednou z takových řek je i Phra Khanong, které protéká na jihovýchodním okraji města. Na jejím břehu měli domek mladí manželé Mak a Nak. Bylo to v období Siamu a Mak byl povolán do armády. S velkým smutkem se tak musel rozloučit se svou těhotnou manželkou. Brzy byl Mak v bitvě vážně zraněn a musel strávit několik měsíců v Thonburi, přes řeku od Bangkoku, než se zotavil.
 
Nak i její dítě mezitím při porodu zemřeli. Podle thajské víry je těhotná žena, která zemře spolu s dítětem, nejsilnějším a nejděsivějším duchem. Setkat se s ní tváří v tvář je špatné znamení. Vesničané podle buddhistické tradice neprovádějí kremaci této mrtvoly, ale rychle tělo pohřbí v mělkém hrobě.
 
Nehmotné vědomí Mae Nak bylo plně připoutáno k manželovi a její duše nebyla schopna se znovu narodit. Síla této vazby byla tak silná, že její duch byl schopen zhmotnit své tělo manželovi a nastolit zdání, že jejich dům vypadá plný života, ačkoli je již dávno opuštěný a zarostlý. Po několika měsících se Mak vrací domů, kde ho přivítá žena a jeho novorozené dítě. Když byl pryč, nikdo mu neřekl o jejich smrti, a tak o skutečné situaci nemá ani zdání.
 

Postupně si ale Mak začne uvědomovat, že něco není v pořádku, protože jeho staří přátelé a známí se mu vyhýbají. Nikdo mu nechce říct pravdu o tom, co se stalo, ale někteří se mu to snaží naznačit. On ale není připravený přijmout pravdu, že žije s duchem své manželky.
 
Uprostřed noci ale začíná opravdová hrůza. Duch Nak zabije ty, kteří se jejího manžela snažili upozornit a naznačit mu pravdu. Bojí se, že by ho ztratila, kdyby znal její skutečný stav.
 
Existuje několik verzí toho, jak příběh pokračuje. Ta nejznámější z nich praví, že Mak se jednoho dne konečně dozví pravdu. Když totiž Nak připravuje chilli pastu, omylem mezerou v podlaze upustí limetku. Thajské domy však byly postavené asi dva metry nad zemí kvůli povodním a protože nikoho kolem sebe, kdo by jí mohl vidět, nezahlédla, strašidelnýma rukama sahá celé dva metry dolů. V tu chvíli byl ale Mak venku, hned vedle domu, a když to spatřil, konečně mu vše došlo. Později večer se vymluví, že jde na chvíli ven a uteče do chrámu Wat Mahabut.
 
V chrámu uprostřed vysvěcené haly mniši bílou nití vytvořili ochranný kruh a začali zpívat, aby ducha udrželi „na uzdě“. Někteří říkají, že duch byl pak zavřen do keramické nádoby a hozen do řeky, kde zůstal několik let. Jednoho dne ho ale rybáři vytáhli a omylem nádobu otevřeli. Od té doby duch Nak znovu strašil obyvatelstvo Phra Khanong.

Chrám Wat Mahabut se svatyní Mae Nak Phra Khanong
 
Neklidná duše je nakonec utišena uctívaným mnichem Somdej Tohem, který vykopal její mrtvolu a z čela jí odstranil kus kosti. Přesvědčil Nak, aby v kosti zůstala a slíbil ji, že v budoucím životě se s Makem smíří. Říká se, že Somdej Toh pak kost nosil jako amulet za svým opaskem. To, kde je amulet z kosti dnes, už nikdo neví. I když mnozí si myslí, že se dostal do rukou královské rodiny.
 
Dobře je tento příběh vyobrazen ve filmu Nang Nak z roku 1999. Krom legendy v něm budete moci sledovat typický životní styl v okolí vodních cest v Siamu 19. století.
 
Svatyně Mae Nak v chrámu Wat Mahabut je v současné době určitě jedno z nejzajímavějších míst, které můžete v Bangkoku navštívit. Kolem chrámu se dají koupit i různé sošky Mae Nak a jejího dítěte.
 
Do chrámu chodí Mae Nak často o pomoc žádat ženy a dívky, když musejí jít jejich muži vykonávat povinnou vojenskou službu. Zvláštní věcí, která asi každého překvapí, je zde televize, na kterou se socha Mae Nak může dívat. Ráda se baví a jako většina thajských žen má v oblibě televizní dramata.

Trailer k filmu Nang Nak z roku 1999


FOTO: ​wikimedia.org 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9