Výstava Korea šesti objektivy v Praze byla slavnostně zahájena

22:03 | 16.09.2014 starfishzs 0
Výstava zachycující proměnu Jižní Koreje v průběhu 100 let byla dnes slavnostně zahájena v galerii Českého centra Praha. Od zítřejšího dne je otevřená také pro širokou veřejnost.
Jeho excelence při svém projevu
Jeho excelence při svém projevu FOTO: Velvyslanectví Korejské republ...
Výstava Korea šesti objektivy je kompilací fotografií současné Koreje očima šesti českých a zahraničních fotografů. České centrum Praha ji organizuje ve spolupráci s Velvyslanectvím Korejské republiky v České republice, jehož zástupci byli přítomni i na slavnostním zahájení dnes v 18 hodin.

Krátce po šesté hodině proto všechny přítomné uvítala Jeho excelence Moon Ha Yong, který představil fotografy a neopomenul zmínit narůstající spolupráci mezi Českou a Korejskou republikou. Slovo za České centrum Praha poté převzal pan Zdeněk Lyčka, ředitel úseku strategie a rozvoje, a nakonec byli přítomni také uvítáni kurátorem výstavy a jedním z šesti fotografů (a také reportérem National Geographic Česko), panem Hynkem Adámkem. Výstavy se účastnili také zbylí fotografové Líba Taylor (fotografka zaměřující se na projekty pro světové humanitární organizace), Björn Steinz (německý fotograf působící řadu let v Česku), Ljuba Krbová (česká herečka a fotografka) a Jan Šibík (fotograf pro magazín Reflex a držitel ceny World Press Photo).

Pro hosty bylo připraveno bohaté občerstvení, které nabízelo všechny tradiční korejské pokrmy - bulgogi, kimbap, dakgangjeong, japchae a dokonce rýžové koláčky tradičně podávané během svátku Chuseok, songpyeon a injeolmi. V postranní místnosti bylo také několik míst k sezení, kde se promítala krátká videa buďto jako ukázky z korejských filmů nebo seriálů, nebo také o výuce angličtiny v Koreji popř. z oblasti vědy a techniky.

Fotografie by se daly rozdělit na dvě části - jsou zde k vidění fotografie pana Enrique Stanko Vráze, prvního českého cestovatele, který v Jižní Koreji v roce 1901 pořídil jedinečné fotografie tehdejšího života. Do kontrastu jsou dány se snímky zbylých pěti fotografů, kteří Korejskou republiku navštívili mezi lety 2009 až 2012. Kontrast je téměř neuvěřitelný, když si člověk uvědomí, že nyní hlavní město Soul obývá více lidí, než jich bylo v celé Koreji v roce 1901.

Pro širokou veřejnost jsou fotografie k vidění v galerii Českého centra Praha (Rytířská 31) od 17. 9. do 4. 10. a to každý všední den od 11 do 18 hodin a v sobotu od 11 do 17 hodin. Vstupné je zdarma. Facebookovou událost můžete sledovat zde.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9