Křehký život do skla vtělený

17:00 | 20.05.2014 Erik 4
Tak by se dal charakterizovat unikátní umělecký rukopis čínského malíře Wu Mingzhonga, ve kterém se prolíná křehkost života a vztahů se současnou společností. Pojďme se na tohoto umělce podívat blíže.
Děťátko, 130x160 cm, akryl na plátně, 2010
Děťátko, 130x160 cm, akryl na plátně, 2010 FOTO: wumingzhong.org

Wu Mingzhong (武明中) se narodil roku 1963 v provincii Hebei, kde také vystudoval umělecké zaměření na Hebei Teachers College. Poté pokračoval dál na univerzitě v Pekingu, kterou úspěšně dokončil v roce 1997. Nyní žije v Pekingu a je profesorem katedry krásných umění na Capital Normal University.

Už od počátku měly jeho náměty v hledáčku současnou společnost, trendy, kterými se řídí, a těžkosti, se kterými se potýká. Jsou to náhledy do světa módy, života ve velkoměstech i studie politické moci a spolupráce. Postupně vytvářel svůj nezaměnitelný styl, kdy jsou postavy obrazů vytvořeny ze skla a naplněny červenou tekutinou podobající se vínu (nebo je to snad život sám?). Dobře tak byla podtržena křehkost vztahů mezi lidmi i jich samotných.

Velkou změnu v motivech způsobila těžká nemoc, která mu byla diagnostikována před čtyřmi lety. Studium vztahů vystřídalo rozjímání nad smyslem lidské existence samotné. Začínají se objevovat přírodní motivy v tradičním čínském zpracování. Skleněné postavy, které na plátnech rozmlouvají s borovicemi, kameny či jeřáby, již nejsou naplněny barevnou energií, ale je to naopak příroda kolem nich, která ji vyzařuje do okolí. Oproti ní vypadají nyní lidé velice zranitelně a prázdně. 

Právě z těchto posledních děl je hlavně sestavena jeho současná solo výstava probíhající v Pekingu. Má velmi přímočarý název "Hey, Just Chill",  což je krom jiného pobídka ke zpomalení současného stylu života až příliš poznamenaného obsesí rychlostí. Bylo by úžasné mít možnost tuto exhibici navštívit naživo, ale naštěstí existuje možnost projít si alespoň některá autorova díla na jeho domovských stránkách zde.  Zároveň tam naleznete i ukázky z předchozích let, takže je možné pozorovat proměny techniky, námětů i autorových myšlenek. Jako ochutnávku před touto výpravou si můžete prohlédnout pět kousků níže. Pevně věřím, že se vám budou jeho obrazy líbit.


Chlapec a lev, 200x250 cm, akryl na plátně, 2014


Proč tak rychle,chlapi, 210x400 cm, akryl na plátně, 2009



Mezi nebem a zemí č.5, 200x250 cm, olej a akryl na plátně, 2013


Hej, buď opatrný č.3, 300x200 cm, akryl na plátně, 2009


Bez názvu, 130x160 cm, akryl na plátně, 2010

FOTO: wumingzhong.org


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9