Krása čínské krajiny na lidském těle

17:01 | 30.06.2014 Erik 0
Jako spojení tradiční malby a bodypaintingu se dají charakterizovat kolekce čínského umělce Huang Yana. Pojďte se podívat na další úžasné kousky vycházející z konceptu harmonie člověka a přírody.
Čínská krajina na lidském těle
Čínská krajina na lidském těle FOTO: mymodernmet.com
Všestranný čínský umělec Huang Yan se narodil v roce 1966 v provincii Jilin a v roce 1987 úspěšně dokončil Changchun Normal Academy. Původně začínal jako básník, ale brzy si našel cestu k tradiční čínské krajinomalbě. Tu však začal aplikovat na netradiční "plátna", kterými jsou často nahá lidská těla. Tématem bývají díla z dynastie Song, která jsou obecně považována v tomto oboru za nejvíce "charakteristicky čínské". Úzce na tvorbě spolupracuje se svou manželkou Zhang Tiemei, která vystudovala klasickou malbu. Jeho dosud asi nejkontroverznějším počinem byla série fotografií, na nichž nahá žena s pomalovaným tělem běžela po Velké čínské zdi.

K jeho aktivitám můžeme ještě přičíst přednášky na Changchun University, podnikání, taoismus a vlastní uměleckou galerii. A právě taoistický koncept spojení a harmonie člověka a prostředí kolem něj může být jedním ze symbolů, které jeho série na lidských tělech vyjadřuje. Pojďme se podívat na některé z nich...





U těchto dvou snímků je skvěle vidět, jak různé pózy rukou dokáží měnit vyznění celé malby. Těžko docílit tuhle "živost" jinak než pomocí bodypaintingu.



I obličej skýtá skvělou možnost, jak nechat vyniknout tradiční umění. Stejná krajina v různých ročních obdobích doplněná navíc symbolikou otevřených a zavřených očí.





Obligátní otázka na závěr - které z těchto děl se vám líbilo nejvíc? Myslíte, že by i české umění mohlo těžit z podobného spojení klasické tradice a současné avantgardy? Byla by stejně kontroverzní běžící kráska po Karlově mostě?


FOTO: mymodernmet.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9