Chcete vědět čím bude vaše dítě až vyroste?

19:02 | 18.04.2014 Erik 5
Tahle otázka napadá rodiče po celém světě opravdu velmi často. V Číně se k jejímu zodpovězení tradičně používá rituál nazvaný Zhua zhou při oslavě prvních narozenin. Jak vše probíhá a co vše se dá vyvěštit?
Rituál Zhua zhou v tradičním kostýmu
Rituál Zhua zhou v tradičním kostýmu FOTO: cits.net
Zhua zhou (抓周) se jako způsob věštění budoucnosti dítěte a jeho silných stránek a dovedností poprvé objevuje v záznamech z dynastie Song (960 – 1279). Legendy jeho prapůvod umísťují ještě o jedno tisíciletí dříve do období Tří království. Tehdy se císař Sun Quan po smrti svého syna strachoval, který z jeho vnuků po něm převezme vládu nad královstvím Wu. Jeden z jeho rádců jménem Jing Yang doporučil, aby se na velký tác umístilo několik různých předmětů a každý z vnuků si z nich vybral. V tomhle klání zvítězil nakonec Sun Hao, který do jedné ruky uchopil bambusový svitek (předchůdce papíru) a vladařský opasek. Tohle symbolické spojení inteligence a královské moci mu následně vyneslo jmenování novým císařem.

I když dnes čínští rodiče neberou výsledek zhua zhou tak osudově vážně, přesto se v mnoha rodinách uchoval jako jeden z důležitých tradičních zvyků během oslavy prvních narozenin. Obvykle se tak děje před obědem, při němž se servírují „nudle dlouhověkosti“. Průběh samotný je poměrně jednoduchý. Na sváteční velký podnos, vyzdobenou desku stolu nebo pro tuto příležitost speciálně upravené místo, se rozloží různé předměty a dítko posazené doprostřed si pak bez jakékoli pomoci nebo nápovědy vybere to, co ho v tu chvíli nejvíc zaujalo.


Hodně slavnostní aranžmá pro zhua zhou

Předměty samotné ani jejich počet nejsou přesně dané a obojí velmi závisí na místních zvyklostech (i představivosti rodičů a příbuzných). Nepřekvapí však, že synkové a dcerky mívali ve starých dobách zcela odlišný výběr. Pro chlapce byl například připraven meč (hrdinství), taoistické, buddhistické či konfuciánské spisy (učenec), psací náčiní (literární talent). Dívky pak zase nůžky, jehlu (šití), sadu na líčení (krása), lžíci (dobrá kuchařka), barevnou nit (vyšívání). Pro oba byla ještě navíc přichystána volba celeru a cibulky. Důvodem je shodná výslovnost celeru (芹, qín) s pracovitostí (勤, qín) a cibulky (葱, cōng) s inteligencí (聪, cōng).

V současnosti mezi předměty najdete i myš od počítače (programování), razítko (státní správa), peníze (bankovnictví), počítadlo (obchodník), CD (hudba, hudební kariéra). Rozdíl mezi pohlavími se pomalu stírá, ale určitě jeden nebo dva kousky budou u dívek reprezentovat dobrou hospodyňku. Jsou případy, kdy se pozná, kdo je z přihlížejících optimista nebo pesimista. Obrázek dívky se dá vyložit stejně dobře jako „krásná manželka“ i „playboy“, hračka zase v sentencích „lenoch“ versus „umět si užívat života“.


Ale nemusí být všechno tak obřadní - stačí dobrá nálada.

Buď jak buď, je to vše vlastně jen zvláštním a v mnoha ohledech velmi milým přáním všeho nejlepšího tomu nejmladšímu z rodiny. A že je občas na konci toho všeho velmi pobavený úsměv nebo dokonce smích, nemusím dodávat.

Ostatně - co jste měli za oblíbený předmět v dětství vy a co z toho nakonec vzešlo?


FOTO: cits.net, rpgwebgame.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9