Tradiční čínské uzly - provázkové umění

10:46 | 03.07.2018 Mei 3
Čínské uzly symbolizující štěstí a prosperitu můžeme vidět jako tradiční ozdoby na různých předmětech či oděvech. Svou obdobu mají i v Koreji nebo Japonsku. Pojďme si o nich říci něco více.
Čínské uzly
Čínské uzly FOTO: wikimedia.org
Čínské vázání uzlů neboli zhong guo jie (中國結) je dekorativním řemeslným uměním, které se začalo v Číně formovat jako čínské lidové umění v dynastiích Tang a Song, tedy v letech 960 – 1279 n.l., a bylo zpopularizováno v období vlády dynastií Ming a Qing. Avšak archeologické studie ukazují, že toto umění vázání uzlů sahá až do pravěku. Toto umění je též označováno jako tradiční čínské dekorativní uzly.
 
Slovo „uzel“ znamená v čínštině shledání, přívětivost, teplo, lásku, manželství atd. V mandarínštině zní toto slovo stejně jako něco slibného, včetně bohatství, štěstí, dlouhověkosti, zdraví a míru. Často jsou proto uzly používány jako dárky k tomu, jak vyjádřit přání všeho dobrého, včetně prosperity, lásky a absence zla.

Každá konstrukce uzlu je pojmenována podle své specifické formy a příznivého významu. Kombinací různých uzlů nebo jiných příznivých ozdob do jednoho ornamentu může symbolizovat například dlouhověkost, dvojité štěstí, mnoho radosti, přání příznivého větru apod. To jsou tradiční čínské fráze, které vyjadřují nejhřejivější pozdravy a přání všeho nejlepšího pro člověka, který přijímá dar jednoho z těchto nádherně provedených řemeslných výtvorů.

 
 
Na základě více než tuctu základních uzlů pojmenovaných podle svého specifického tvaru, použití nebo původu, jsou téměř všechny symetrické. Hotové uzly vypadají z přední i zadní strany stejně. Složitější uzly jsou pak tvořeny z opakování nebo kombinace těchto uzlů.
 
Další z hlavních charakteristik dekorativních čínských uzlů je, že jsou všechny vytvořeny z jednoho kusu provázku, který je obvykle dlouhý asi 1 metr. Vyrábí se v různých barvách, jako jsou zlatá, zelená, modrá nebo černá. Ovšem nejčastěji používanou barvou je červená, barva symbolizující štěstí, prosperitu a dlouhý a úspěšný život.

Existuje mnoho různých tvarů uzlů. K nejčastějším patří motýli, květiny, ptáci, draci, ryby a dokonce i boty. Uzly mají zahánět zlé duchy nebo jako talisman pro štěstí.
 
Nejčastějším materiálem, ze kterého se uzly vyrábí, je hedvábí. Kromě toho, že se používají jako závěsné dekorace v domácnosti a jako ozdoba na oblečení, se čínské dekorativní uzly používají také jako šperky (náušnice, prsteny, náramky, náhrdelníky) nebo jako přívěsky na šperky.



Jako mnoho dalšího z čínské kultury, převzaly Japonsko a Korea i tyto čínské uzly. V Koreji se jim říká maedeup (매듭) a nejčastěji byly používány při náboženských obřadech. Dekorativní korejské uzly byly později používány k dekoraci mečů, hedvábných šatů, při různých rituálech, svatebních obřadech nebo jen jako dekorace různých předmětů.
 
Nejzákladnější maedeup se nazývá Dorae nebo dvojitý spojovaný uzel. V Koreji mají přibližně 33 základních uzlů, které se liší v závislosti na regionu, z něhož pocházejí.
 
V Japonsku se uzlům říká hanamusubi (花結び). Japonci nejdříve spletou copánky, z kterých pak tvoří uzly.



FOTO: AsianStyle, Shutterstock

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9