Festival dračích lodí v Hongkongu

15:04 | 12.06.2013 Mei 9
Dne 12. června se v Hongkongu koná další ročník Festivalu dračích lodí. Je těžké si představit, že živost a zábava kolem hongkongských dračích lodí má svůj původ v tragédii, ke které došlo přes 2000 lety.
Festival dračích lodí
Festival dračích lodí FOTO: wikimedia.org
Festival dračích lodí, také známý jako Duanwu Festival nebo Tuen Ng Festival, připomíná smrt Qu Yuana, čínského národního hrdiny. Na protest proti zkorumpovaným vládcům se Qu utopil v řece Mi Lo.
 
Lidé hází lepkavé knedlíky, tzv. zongzi, do vody a hrají na bubny. Dnes je tato událost v paměti čínských lidí po celém světě, kteří jedí zongzi a jdou si zaplavat nebo alespoň noří ruce do řek či jezer.

Vrcholem festivalu je závod dračích lodí. Je to úžasná pulzující podívaná. Týmy závodí v komplikovaně zdobených dračích lodích do rytmu velkých bubnů. Speciální lodě měří více než 10 metrů a jejich součástí je i ozdobně vyřezávaná a malovaná dračí hlava a a také ocas. Každá loď veze posádku 20 – 22 lidí. Posádka sedí ve dvojstupu s kormidelníkem vzadu a bubeníkem vepředu.


 
Během festivalu dračích lodí organizuje asociace rybářů v Tai O, poklidé rybářské vesničce na ostrově Lantau, náboženský rituál známý jako Vodní přehlídka dračích lodí Tai O nebo Tai O přehlídka božstev.
 
Ráno před festivalem členové sdružení navštíví 4 chrámy - Yeung Hau, San Tsuen Tin Hau, Kwan Tai a Hung Shing. Nesou sochy božstev do hal svých asociací, aby je mohli uctít. V den festivalu jsou sochy božstev kladeny na posvátné sampany (pozn. redakce: čínský dřevěný člun s plochým dnem) a vláčeny v průvodu dračích lodí vodami Tai O, aby uklidnili putující vodní duchy. Po rituálu se božstva vracejí do příslušných chrámů.




ZDROJ: discoverhongkong.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9