Lodní festival Qintong se rozjel ve velkém stylu

17:39 | 15.04.2014 Erik 2
Závody dračích lodí nás sice čekají až za několik týdnů, ale v čínském městě Taizhou je už teď možno užívat si oslavy na vodní hladině v podobě speciálně vyzdobených plavidel, na nichž jsou k vidění divadelní představení a lví a dračí tance.
Jedna z vyzdobených lodí na jezeře Xique
Jedna z vyzdobených lodí na jezeře Xique FOTO: xinhuanet.com
Festival loděk Qintong (溱潼会船节) se každoročně pořádá na hladině jezera Xique a jeho dlouhá tradice sahá několik set let nazpět až do dynastie Ming. A rozhodně nejde o žádnou komorní záležitost. Účastní se jej více než 400 lodí z blízkých měst a vesnic, které na svých palubách nesou až 10 tisíc lidí. Krom zmiňovaných hereckých a tanečních výkonů si tu můžete vychutnat i obrovské množství kulinářských specialit. Součástí je i závod loděk, které však místo vesel používají dlouhá bidla. Celkový počet diváků sledujících tuto podívanou ze břehů jezera dosahuje až 300 tisíc. Není proto divu, že je slavnost označována za celosvětově největší „vodní chrámovou slavnost“ a v roce 2008 získala status státem chráněného nehmotného kulturního dědictví.


Fantazii se při výzdobě plovoucích pódií meze rozhodně nekladou


Loďky ježící se bidly připomínají v některých chvílích obřího dikobraza


Dračí tanec na vlnách jezera


Rok koně si samozřejmě našel cestu i sem na vodní hladinu


Ani dámy nezůstávají v aktivitě pozadu - jen vyměnily bidla za pádla a nesmí chybět fešné klobouky.
 
Festival letos odstartoval 5. dubna na svátek Qingming a potrvá až do 3. května. Pokud se někdy budete v okolí Taizhou v tomto jarním čase vyskytovat, nenechte si rozhodně tyto oslavy ujít.

FOTO: xinhua.net, bokeyz.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9