Oslavme Songkran - thajský Nový rok

13:00 | 12.04.2017 Peťul_TripleS 2
Zábava je velká část thajské kultury a uprostřed vedra to není žádnou výjimkou. V nejteplejším měsíci v roce vidí duben celá země jako bláznění v podobě vodních bojů. A o to více to zažívají během Songkranu.
Umývání Buddhy voňavou vodou
Umývání Buddhy voňavou vodou FOTO: dailytravelphotos.com
Songkranem je nazýván Nový rok v Thajsku. Slaví se tři dny od 13. do 15. dubna každý rok podle gregoriánského kalendáře. Songkran připadá na nejteplejší období v roce v Thajsku. Pochází ze sanskrtu a znamená „pohyb nebo změnu“. Datum thajského Nového roku byl stanoven podle astrologických výpočtů.

Během Sogkranu je většina kanceláří, bank a restaurací zavřená, zatímco nákupní centra zůstávají obvykle otevřená. Bangkok zažívá masový odchod, jelikož nejméně polovina obyvatel cestuje zpět do svých rodných měst. Jejich místo zaberou turisté, kteří cestují do Bangkoku zejména kvůli vychutnání si jedné z nejpestřejších slavností v roce.


Tradice a zvyky

Tradice hrají velmi důležitou roli v pravdivém představení oslav Nového roku v Thajsku. Nejčastější tradice je házení do vody jeden přes druhého, jež je prováděna s ohromnou zábavou. Je koncipována tak, aby přinesla hodně deště po celý následující rok. Je nazývána Rohd Nam Songkran, což znamená „Proudění songkranské vody“.



Wan Sungkharn Lonhg
Slaví se 13. dubna. V tento den lidé pečlivě uklízejí své domy a dělají obecné přípravy k oslavě Nového roku. Lidé se oblékají do nových oděvů, aby přivítali nový rok čerstvým způsobem.

Wan Nao
Hra s názvem Saba (jako kuželky) hraje většina lidí. Lidé stavějí na březích pyramidy z písku, jež se nazývá chediv, a dávají na ně malé barevné vlajky. Tento příklad je velmi populární tradicí mezi místními lidmi.

Wan Payawan



Slaví se 14. dubna, což je vlastně prvním dnem v novém roce. Všechny sochy Buddhy se umývají pouze voňavou vodou. Lidé navštěvují kláštery a svatyně, jež jim nabízí místo k modlitbám, a v časných ranních hodinách nabízí své připravené jídlo, ale i např. oblečení z minulého dne mnichům. Na toto navazuje zvyk uvolnění ptáků z klecí nebo ryb z nádob. Lidé věří, že to přinese štěstí členům rodiny.

Wan Parg – bpee
Slaví se 15. dubna, kdy lidé vzdávají hold svým předkům a starším.


Songkran oslavy



Oslavy uvolňují v lidech radost a štěstí. Výhodou je, že zaměstnanci a studenti mají skoro celý týden volno, jelikož se státní svátky pohybují od 13. do 17. dubna. O to více si můžou užit zábavy. Po provedení všech zvyků je přece čas na uvolnění a zábavu.

Průvod Songkran se koná v Chiang Mai (slavném místě v Thajsku) a to 15. dubna. V tomto průvodu můžeme vidět vzory a kostýmy Buddhy. Průvod je doprovázen zpěvem a tancem lidí z města.

Oslavy Songkran jsou neúplné, pokud se lidé navzájem nepolévají vodou. Lidé se potulují po ulicích s kbelíky vody a děti si hrají s vodními pistolemi, aby zmáčeli lidi okolo sebe. Voda slouží jako prostředek ke zbavení všech špatných skutků a poskytuje svěží uvítání do nového roku. Songkran se slaví z důvodu obnovení a osvěžení do nového roku.

Při hraní s vodou místní lidé přejí všem, na koho narazí, „Sawatdee pi Maď“, což v podstatě znamená „šťastný nový rok“.


Místa konání



Toto je velice důležité pro ty, kteří v té době zavítají do Thajska. Ve městě Chiang Mai je vždy zvykem průvod po městě. Pro více zábavy tu mohou místní lidé ponořit své smysly do mnoha kulturních vystoupení a poté si dát něco dobrého k snědku na ulici. Na rozdíl od průvodu můžete ve městě Pketchabun zažít soutěž Královny Songkran. Též si tu můžete užít vodní festival.

Pokud chcete vidět překrásný květní průvod, zkuste zamířit do města Amphoe Chiang Saen. Zde můžete být svědkem každoročního průvodu a soutěže Nang Songkran. Kromě tradice umývání Buddhy je součástí události soutěž 22 mužů v loďkách, která vám jistě zvedne adrenalin v krvi.


…Více vody

Určitě jste věděli, že je Thajsko ideální pláží pro většinu turistů, že ano? Nedotčené pláže Pattaya a Phuket jsou plné návštěvníků a domorodců během letních měsíců (od března do května). Čistá voda a počasí k opalování jsou některé z věcí, které by se vám mohly během Songkranu líbit.


Co dělat a co nedělat během Songkranu

Toto je velice důležité. Tímto si to pojďme osvětlit a přiblížit, ať víme, jak se chovat.

Co dělat
  • Dávat almužnu a stát se svědkem obřadů.
  • Používat nepromokavé tašky pro ochranu cenností - přece nikdo z nás nechce mít utopený např. telefon, no ne?
  • Mít vždy pod dohledem svůj majetek.
  • Používat veřejnou dopravu - nechcete přece být účastníkem možné dopravní zácpy?
  • Přát štěstí místním lidem a popřát jim šťastný nový rok v thajštině - „Swasdee Pee Mai!“
  • Usmívat se a bavit.



Co nedělat
  • Nepolévat vodou mnichy, malé děti a starší.
  • Neřídit, pokud jste pod vlivem alkoholu.
  • Nepoužívat vodu s ledem ani špinavou vodu.
  • Nestříkat vodu na motocyklisty, což by mohlo vést k dopravním nehodám.


Pokud někdy zavítáte do Thajska během těchto slavností, tak si to tam rozhodně zamilujete a získáte zážitek na celý život. A rozhodně nezapomeňte všem popřát „Swasdee Pee Mai“!


ZDROJ: happywink.orgtravelthumb.combangkok.com
FOTO: bangkok.com, bangkokscoop.com, mnichsiam-thailand.com, flashpackerhq.com, gypsynester.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9