Svátek Laba – ve znamení rýžové kaše a osvícení

17:00 | 09.01.2014 Erik 3
Poslední z tradičních svátků čínského roku před jeho velkolepým finále je poděkováním za dobrou úrodu a významným buddhistickým svátkem. A jakou souvislost s tím má speciální rýžová kaše? O tom se dozvíte více v tomto článku.
Na rýžové kaši s hrdiny Cesty na Západ v chrámu Xuanzang v Nanjingu
Na rýžové kaši s hrdiny Cesty na Západ v chrámu Xuanzang v Nanjingu FOTO: xinhuanet.com
Laba (腊八节) se slaví vždy osmého dne dvanáctého lunárního měsíce a toto datum je zodpovědné i za jeho pojmenování. „La“ je totiž právě označení posledního měsíce a „ba“ není nic jiného než číslo osm. Letošní rok se to velmi pěkně překrylo se západním kalendářem a tak tuto středu 8. ledna se už od časného rána po celé Číně zažíhaly sporáky, plnily hrnce i kotlíky a vzduchem se nesla vůně rýžové kaše, která je symbolem celého svátku. V tomhle případě nešlo o nedočkavost, ale čistou nutnost. Příprava kaše Laba je poměrně zdlouhavá a měla by se nejlépe pojídat s rodinou a přáteli ještě před polednem. Vždy se při tom nechává malý zbytek na dně misky, což symbolizuje dobrou úrodu v následujícím roce. Podobně jako v některých západních tradicích se v některých oblastech Číny nabízí ve smyslu oběti květinám a ovocným stromům.



Z čeho se vlastně kaše Laba (腊八粥) vaří? Po deseti staletích existuje sice přes sto různých receptů, ale přesto vycházejí ze stejného základu. Tím jsou různé varianty rýže, fazole, fazolky, oříšky, tofu a maso. Pro zjemnění a vylepšení chuti se pak přidávají melounová a lotosová semínka, cukr a sušené ovoce. Poprvé se o objevuje zmínka během dynastie Song (960 – 1279), velkou popularitu si ale získala až později během dynastie Qing (1644 – 1911). Vůbec nepřekvapí, že se k tomu všemu váže hned několik legend, v nichž vystupují legendární postavy čínské historie. Spojuje se například s uctěním hrdiny dynastie Song, generála Yue Feie, nebo zakladatele dynastie Ming, císaře Hongwu, který původně pocházel z chudých poměrů.

Všimněme si ale verze s Buddhou Šákjamunim. Ten při své cestě k osvícení jeden čas sledoval také velmi přísnou askezi těla. Právě během ní, když byl zesláblý a vyhladovělý, se setkal s vesnickou dívkou, která mu darovala mléko a misku rýžové kaše. Říká se, že si jej v tu chvíli spletla s nadpřirozenou bytostí, jenž jí splnila přání. Buď jak buď, šest dní poté – osmého dne dvanáctého měsíce – dosáhl pod stromem Bodhi osvícení. Kaše Laba je proto někdy nazývána Buddhova kaše.


            Všechny ingredience pěkně pohromadě na jednom stole

Tak se k původnímu poděkování za úrodu připojila symbolika cesty k osvícení a pomoci druhým. Buddhistické chrámy v průběhu svátku tradičně rozdávají zdarma porce rýžové kaše – a děje se tak opravdu ve velkém. V chrámu Lingyin ve městě Hangzhou jich bylo například minulý rok rozdáno odhadem 300 tisíc. Nejinak je tomu i třeba v Šaolinském chrámu v Henanu. Také mnohé herbalistické lékárny se připojují. To vše by samozřejmě nebylo možné bez velké spousty dobrovolníků, kteří pomáhají jak s přípravou, tak se samotnou distribucí.

Bez ohledu na symboliku a pověsti je rýžová kaše Laba velmi výživná a prospěšná zdraví. V encyklopedii čínské medicíny Bencao Gangmu o ní poznamenává jeden z nejvýznamnějších lékařů dynastie Ming Li Shizhen toto: „Tato kaše navyšuje životní sílu, produkuje sliny, vyživuje slezinu a žaludek a potlačuje pocení způsobené slabým tělem nebo podlomeným zdravím.“ Pokud tedy můžete, neváhejte si na ní také pochutnat, ať máte dostatek sil, až po studených měsících zimy znovu přijde jaro.


Děti pozorně sledují z čeho se kaše Laba připravuje na hoře Huqiu u města Suzhou.

A ačkoliv má rýžová kaše takový význam, stejně nestojí na jídelníčku osamoceně. V severní provincii Shaanxi se k ní například připojuje nudlová polévka Laba sestávající z osmi různých ingrediencí. Jen pozor, když se vypravíte do oblasti Tongguan-Lintong. Je pak díky přidaným chilli papričkám ostrá jako břitva. Nesmíme zapomenout ani na Laba česnek. Postup výroby je vcelku jednoduchý – do kvalitního octa přidat kousky česneku a nechat odstát dvanáct dní. Jeho okamžik přijde u novoroční večeře, kdy se jak česnek i ocet použijí k dochucení úžasných knedlíčků jiaozi.

Takže přeji všem čtenářům příjemný svátek a zároveň dobrou chuť. Brzy nás čeká velké koňské finále.


FOTO: xinhuanet.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9