Picassův obraz Masakr v Koreji bude poprvé vystaven v Jižní Koreji

13:00 | 30.03.2021 Eunka 0
Picassův třetí protiválečný obraz s názvem Masakr v Koreji bude od května poprvé vystaven v Soulu. Více podrobností v článku.
Masakr v Koreji - Picasso
Masakr v Koreji - Picasso FOTO: Flickr.com/damian entwistle
Obraz Pabla Picassa zobrazující korejskou válku v letech 1950-53 bude poprvé vystaven v Jižní Koreji, uvedla v pondělí 29. března agentura zabývající se výstavami v Soulu. 

O jaký obraz vlastně jde? Masakr v Koreji (Massacre en Corée) je expresionistický obraz dokončený 18. ledna 1951 Pablem Picassem. Je to Picassův třetí protiválečný obraz a zobrazuje scénu masakrování skupiny nahých žen a dětí zastřelením. Dílo má podle všeho odsuzovat americkou intervenci do korejské války. Obraz je vystaven Picassově muzeu v Paříži. 

Masakr v Koreji je třetím ze série protiválečných obrazů vytvořených Picassem. Předcházela mu monumentální Guernica namalovaná v roce 1937 a obraz The Charnel House (Kostnice) namalovaný v letech 1944 až 1945.

Obraz může zobrazovat událost podobnou masakru No Gun Ri v červenci 1950, kdy byl americkými vojáky zmasakrován blíže neurčený počet jihokorejských uprchlíků, nebo sinchonský masakr z téhož roku, údajné masové zabíjení prováděné v Sinchonu, v provincii Jižní Hwanghae. Obraz je sice menší než Guernica (měří 1,1 m x 2,1 m), ale neménně působivý.

Obraz bude vystaven v soulském Hangaram Arts Center muzeu od 1. května do 29. srpna. Jižní Koreji ho laskavě zapůjčilo Picassovo muzeum v Paříži, spolu s dalšími uměleckými díly.

ZDROJ: en.wikipedia.org, koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9