Obraz malovaný kouřem a ohněm

20:14 | 12.01.2014 Erik 2
Nejde o žádné válečné fotografie. Ani o rachejtle malující na oblohu štětcem svých výbuchů. Jde o dílo čínského umělce Cai Guoqianga, mistra podivného a jedinečného umění kresby střelným prachem.
Obraz "Domovina" od Cai Guoqianga (pro zobrazení celku klikněte na obrázek)
Obraz "Domovina" od Cai Guoqianga (pro zobrazení celku klikněte na obrázek) FOTO: caiguoqiang.com
Touto technikou byl také v září minulého roku v Šanghaji vytvořen obraz nazvaný "Domovina", zachycující autorovo rodné město Quanzhou v provincii Fujian. Vypálen je na osmi dřevěných deskách o rozměrech 2.42 x 7.44 metru. Jeho dominantu tvoří Východní a Západní pagoda, které na město shlížely v dobách jeho slávy, kdy bylo rušným a slavným přístavem - začátkem námořní Hedvábné stezky. Vedle nich se pak nachází odraz budoucnosti a renesance města v podobě budovy Muzea současného umění Quanzhou, které pro Caie navrhl architekt Frank Gehry (pokud vám jméno připadá povědomé, pak tento pán má na svědomí spolu s Vladem Miluničem i Tančící dům v Praze).


Cai Guoqiang před svým obrazem

Obraz byl vydražen 26. září v šanghajské aukční síni Christie´s za 15 milionů RMB (téměř 50 milionů Kč). Výtěžek bude použit Caiovou nadací na podporu moderního umění.

"Quanzhou mě nikdy nepřestalo inspirovat. Doufám, že se mi podaří dodat odvahu a podpořit co nejvíc umělců a zanechat společně s nimi odkaz pro příští tisíciletí."

Není to poprvé, co Cai tímto způsobem věnoval peníze na charitativní účely. V roce 1999 přispěl výtěžkem dražby na pomoc obyvatel Taiwanu postižených zemětřesením.

A jak vlastně kresba střelným prachem probíhá? To můžete v pohodlí domova shlédnout na tomto videu.



Pokud vás obraz zaujal a rádi byste se dozvěděli více o dílech a životě tohoto netradičního umělce, pak nepropásněte příští článek. Ještě přidám několik velmi pěkných detailů "Domoviny".





FOTO: caiguoqiang.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9