15 Asiatů letošního Benátského bienále

08:00 | 13.08.2017 Zita 0
120 umělců, 51 zemí, 103 nováčků - jakým dílem a jak letos přispěli umělci Asie?
Sekera ala Apple rychle zaujala
Sekera ala Apple rychle zaujala FOTO: Lucie Kreslová
Letošní již 57. ročník mezinárodního uměleckého festivalu konaného v Benátkách byl v polovině května vyhlášen pod názvem Viva Arte Viva. Po roce snah o zodpovězení otazníků, co po loňském tématu bouřlivého světa plného konfliktů přijde tentokrát, byli mnozí jistě překvapeni. Na první pohled prostá, ovšem pro umění naprosto zásadní myšlenka věnovat se umělcům jako takovým v sobě totiž při pozornějším zamyšlení skrývá nečekanou hloubku.

Zobrazující všemožnými způsoby svět kolem sebe, nabídka diskuze či vůbec možnost ke spuštění jakéhosi monologu ve vlastní hlavě, je nejedna úloha, s kterou bývá umělec neodmyslitelně spjat. Jak se člověk umělcem stává (nebo se tak již narodil?), jaká je jeho role ve společnosti a vůbec celkový vztah k ní, může návštěvník prozkoumat v pvním z celkem devíti průchozích pavilónů. V ostatních z nich pak postupně objeví širokou paletu dalších zaměření - sexualitou počínaje, ekologií konče. 

Mimo to však nechybí ani doprovodné akce a programy, jako je například Tavola Aperta, páteční a sobotní setkání s umělci u společného stolu. Mezi přítomnými se bude nacházet i 15 jedinců z různých koutů Asie, nejčastěji pak z Číny, Japonska či Koreje. Krátká videa zabývající se většinou světem okolo či procesem výroby jednotlivých děl jsou skrze oficiální stránky zhlédnutelná na Youtube.

Na ukázku poslouží například to, které nabídl k dispozici japonský umělec Shimabuku s názvem Flying Me

Další umělce si můžete prohlédnout až do 26. listopadu na vlastní oči nebo alespoň v seznamu na následujících stránkách La Biennale.

Zaujal vás některý?
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9