Japonský rok 2020 ve znamení převrácené blízkosti

13:00 | 09.01.2021 ilonad 0
Konec čekání. Kandži roku 2020 vybráno! Víte, jaký znak byl zvolen jako ten, který nejlépe vystihuje události, které nejvíce zahýbaly japonskou společností v uplynulém roce?
ceremoniál pro Kandži roku
ceremoniál pro Kandži roku FOTO: Youtube / FNN Prime Online
V roce 1995 byl ustanoven zvyk, kdy se v Japonsku na konci roku zvolí čínský znak (tzv. kandži)*, který vystihuje události v uplynulém roce. Hlasy jsou přijímány z celého Japonska od všech členů Asoaciace pro znalost kandži a v průměru se jich sejde okolo 150-200 tisíc (čemuž nasvědčují data z posledních let). Podle tradice pak (nejčastěji) na 12. prosinec připadá ceremoniál pro vyhlášení Kandži roku, který se odehrává v Kjótu ve chrámu Kijomizu, kde tamější buddhistický mnich napíše vybraný znak na připravené metrové plátno z japonského papíru.

Znak micu 密 pro blízkost, který významově také odkazuje k opatrnosti, byl vybrán jako znak reprezentují rok 2020 především v kontextu doporučení, kterými se má japonská společnost řídit, aby zpomalila šíření viru SARS-CoV-2. Mezi zákazy, známými také jako san micu nebo miccu no micu (kdy se jedná pouze o jiné čtení složeniny 3密, která v českém kontextu je variantou nařízení 3R), bylo vyhýbat se uzavřeným (密閉 = mippei) prostorům, přelidněným (密集 = miššú) místům a úzkému kontaktu (密接 = missecu) s lidmi.


Starostka Tokia, Juriko Koike, představuje zákazy NO!! san micu

„V letošním roce, který byl silně ovliněn šířením koronaviru, si největší pozornost vyžádala nařízení vyzývající k omezení sociálního kontaktu. Mám pocit, že následkem toho přibylo lidí, kteří jsou osamělí či izolovaní. Znak micu je v současné době vybírán pro své negativní konotace, ale já jsem ho vybral, protože doufám, že od teď bude používán naopak ve slovech s pozitivním významem“, vysvětluje 80-letý volič z Okinawy.

50-letá korespondentka z Tokušimy patří k lidem, kteří naopak zvolili znak micu pro jeho pozitivní implikace - sblížení se s lidmi z jejich sociálního kruhu. „Pro mě to byl rok, kdy jsem potajnu přemýšlela, jak bych mohla překvapit a zůstat v kontaktu s lidmi, na kterých mi záleží, aniž bych se s nimi mohla vidět. Pamatuju si na radost, kdy jsem poslala dárek manželovi, synovi a tchýni, se kterými jsem se nemohla setkat, protože žijí v jiné prefektuře. Když jsem viděla milý úsměv na tvářích učitelek, které v době uzavření škol šily roušku pro každého žáka, to byl moment, co mi dodal sílu. Tyto vzpomínky vzbuzují pocit, že lidé mají k sobě nyní blíž.“

Lidem ale v paměti utkvělo také to, že 2020 byl rokem, kdy se do médií dostaly zprávy o odmítnutí vlády jmenovat nové členy pro Vědeckou radu, o skandálech celebrit (např. ohledně užívání drog, nevěry) či vládních rozhodnutích a politických událostech, u nichž byla snaha je udržet v utajení. Tudíž i třetí významová škála znaku micu reflektuje, co zahýbalo japonskou společností v předchozích měsících.

 
ilustrační foto pro laskavost                                     rozvod herečky Anne Watanabe

Když se ohlédnete zpět za posledním rokem, jaké slovo byste vybrali pro váš rok 2020?

* Pro zápis japonského jazyka se používá 3 písemné systémy - hiragana, katakana a čínské znaky kandži.

ZDROJ:
japantimes.co.jp, asahi.com, kanken.or.jp, ja.wikipedia.org,
FOTO: youtube.com / FNNnewsCH, Movie Walker Press, commons.wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9