Příběh o Shim Cheong

13:00 | 17.06.2020 Sachi 0
Laskává a oddaná svému nevidomému otci. Taková je hrdinka příběhu, který se nese od jedné generace dětí k druhé v Koreji, a vypráví se dodnes. O dívce jménem Shim Cheong.
Začátek příběhu
Začátek příběhu FOTO: Screenshot/youtube.com

Příběh o Shim Cheong (Shim Cheong je jméno dívky: znamená doslova čistá mysl.) je korejský klasický příběh, který byl předáván od dávných dob.

Ve vesnici žila dívka jménem Shim Cheong. Její matka zemřela, když se narodila, a ona žila se svým otcem, který byl slepý. Ve vesnici si jí vážili jako "synovské dcery". I ve svém mladém věku se starala o svého slepého otce, obětovala pro něj své vlastní dětství a bez váhání plnila těžké úkoly, aby si vydělala na živobytí, aby přežila. Byla to tak laskavá dívka. Ani nepomyslela na to, že by se vdala a přála si, aby otec uviděl.



Jednoho dne šla Shim Cheong z práce podél cesty. "Chceš, aby tvůj otec viděl svět?" Zeptal se mnich, kerého potkala. "Co mám udělat, aby znovu viděl?" Ptala se bez váhání. Pak mnich odpověděl: "Abys přiměla svého otce otevřít oči, potřebuješ moc Dračího krále." (Dračí král: Lidé v Koreji věřili, že v paláci pod mořem žije bůh a vládne mu. Říkali mu Dračí král). Jestliže předložíte 300 pytlů rýže Dračímu králi, navrátí tvému otci zrak. Shim Cheong byla chudá dívka, ale přesto se snažila najít způsob, jak získat 300 pytlů rýže.

Shim Cheong konečně našla způsob. Každý rok rybáři pořádali obřady pro Dračího krále oceánu, aby zajistili své bezpečí. V rámci obřadů skákaly do oceánu ženy (nevěsty), kterým se říkalo In Dang Soo. Tyto ženy si mohly určit cenu za svůj život. Shim Cheong si pomyslela, že je tak důležité, aby její otec znovu otevřel oči a viděl svět, že je ochotná vzdát se svého života. Obdržela tedy 300 pytlů rýže a připojila se k obřadu. Konečně přišel den a ona skočila do oceánu a starala se jen o otcův klid a zdraví. Shim Cheong zemřela a její otec znovu uviděl, jak bylo slíbeno. Její otec však upadl do hluboké deprese, protože jeho dcera zemřela kvůli jeho zraku, a on nebyl schopen cítit radost a skutečně vidět svět.



Všichni věřili, že Shim Cheong zemřela v oceánu. Ale probrala se v paláci Dračího krále, kde se setkala s králem. Krále hluboce dojala její oběť a oddanost otci a rozhodl se ji nechat žít. S pomocí Dračího krále, byla Shim Cheong zabalena do lotosového květu a vystoupala na hladinu oceánu. Otec ji našel v lotusu a rozplakal se radostí. Shim Cheong dokázala získat otcův zrak zpět a znovu získala svůj život. Poté žili šťastně až do smrti.



Příběhem se inpirovali v Koreji při zpracování filmu nebo také v manhwa podobě. Pokud vás příběh zaujal, lze si ho v ''jiné'' verzi vyprávění přečíst zdarma s nejasným datem vydání každé kapitoly na mangago.me nebo přímo na tappytoon.com za poplatek, kde vychází pravidelně nové kapitoly.


ZDROJ: woomyung.org, asianfolktales.unescoapceiu.org
FOTO:Screenshots/youtube.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9