Zajímavé osobnosti korejské historie [1.díl]

14:00 | 02.01.2019 KimSeoHwa 0
Historie je něco, z čeho se všichni učíme. Každá země má historii. Patří do ní významné milníky dané země, hrdinové, učenci a každý, kdo se nějak vymykal poměrům panujícím v jeho éře. Naše série se bude věnovat korejskému poloostrovu.
Vstup do hrobky Gwanggaeta Velikého
Vstup do hrobky Gwanggaeta Velikého FOTO: wikimedia.org

Jako prvního vzpomeneme Jang Yeong Shila. Korejského vědce a astronoma v Čosonu, žijícího přibližně mezi lety 1390 a 1442. Ačkoli se narodil jako rolník, nová politika krále Sejonga, která mazala třídní bariéry, dříve nutné pro práci ve státních službách, mu umožnila pracovat v královském paláci.

Věnoval se mnoha oborům a věcem. V astrologii to byl tzv. "korean celestial globe", tiskový stroj ze železa, vodní hodiny a další.

                                           

Král Sejong mu velmi důvěřoval a velice chválil jeho talent, což mu pomohlo upevňovat svou vládnoucí pozici. O jeho životě toho není moho známo, byl však důležitým člověkem pro rozvoj korejských technologií.

V naší době se mihl v roce 2008 v seriálu King Sejong the Great, kde jej ztvárnil populární herec Lee Chun Hee, nebo o něm byl natočen samostatný seriál v roce 2016 Jang Yeong Shil, kde jej ztvárnil Song Il Gook. Osobně doporučuji zhlédnout také seriál Splash Splash Love z roku 2015.

Další významnou osobností je jistě doktor Heo Jun, který žil mezi lety 1539 - 1615 a byl dvorním lékařem během dynastie Čoson. Napsal několik lékařských knih, ale nejznámější je kniha "Dongui Bogam", což je kniha definující tradiční korejskou medicínu.

                                         


Jeho práce se rozšířila do východoasijských zemí jako je Čína, Japonsko a Vietnam, kde je  dodnes považována za jednu z klasik orientální medicíny. Co doktora Heo Juna odlišovalo od ostatních? Ačkoliv především pracoval pro královskou rodinu, kladl velký důraz na to, aby jeho metody léčby byly přístupné a srozumitelné i běžným lidem. Například přepsal názvy bylin v hangulu, místo aby použil složité znaky hanja.

O tomto unikátním lékaři bylo natočeno mnoho filmů i seriálů, z nichž nejznámějším byl jednoznačně Live Up to Your Name, Dr. Heo natočený v roce 2017, kde jej ztvárnil Um Hyo Sup.

Poslední dvě osobnosti, o nichž se dnes zmíníme, byli sourozenci 
Heo Gyun žijící mezi lety 1569 - 1618 a jeho sestra Heo Nanseolheon žíjící v letech 1563 - 1589.

                          


Heo Gyun byl prominentní korejský politik a básník, spisovatel a učitel joseonské dynastie. Napsal první korejský román "Tale of Hong Gildong", avšak jeho autorství bývá často zpochybňováno, přestože v mnoha ohledech odráží jeho progresivní myšlení. Pocházel z bohaté třídy a dostalo se mu solidního vzdělání. Pod silným vlivem svého učitele Yi Dala se Heo Gyun stal progresivním a liberálním myslitelem, který snil o založení progresivnější společnosti tím, že eliminoval všechny fanatizované a konzervativní prvky v sociální, literární a politické oblasti. Dlouho pracoval jako státní úředník na postech jako je ministr trestního výboru, ale během své kariéry byl několikrát vyhozen z úředních jednání a nakonec byl obviněn z vlastizrady a popraven.

                                     


Heo Gyun měl také velmi známou sestru Heo Nanseolheon. Ta napsala řadu básní, které byly vysoce hodnoceny spisovateli v Koreji, Číně a Japonsku. Tyto její úspěchy jako básnířky jsou zvláště pozoruhodné vzhledem k sociálnímu postavení žen během té doby. Přesto všechno, její život nebyl moc šťastný, byla provdána za nižšího úředníka, který vyhledával společnost jiných žen a její dvě děti zemřely v útlém věku. Ona sama spáchala ve 27 letech sebevraždu.

Po její smrti bylo mnoho jejích básní spáleno a zbytek byl seskupen do kolekce Hean Kyeongnan v roce 1913. Sbírka se skládá z 211 básní v různých čínských stylech.

V Chodang-dong, Gangneung-si v Koreji existuje pamětní literální park Heo Gyuna a Heo Nanseolheon. Můžete tam navštít rodný dům Heo Nanseolheon, památník Heo Gyuna a Heo Nanseolheon i tradiční čajové centrum. 


ZDROJ: Kim Seo Hwa/asianstyle.cz, ancientpages.com, hekint.org, gangwon.to
FOTO: wikimedia.org


Nesmíme opomenout ani osobnosti, o nichž jsme již psali: 

Tangun
Král Gwanggaeto Veliký
Císařovna Gi
Král Sedžong Velký
I Sun-Sin
Yu Gwan-sun
Bidam
I Sung Man
Císař Kodžong
Kim Ir Sen


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9