Králova maska [tradiční vyprávění]

18:01 | 01.12.2013 Erik 1
Masky nejsou jen součástí karnevalů nebo divadelních představení. O tom, jaký význam mohou hrát v každodenním životě každého člověka se v tomto příběhu na vlastní kůži přesvědčí vládce jednoho dávného království.
Představení čínské opery v Chengdu
Představení čínské opery v Chengdu FOTO: chinaculture.org
Jméno krále možná po staletích upadlo v zapomenutí, stejně jako název města, ve kterém vládl. Co ale zůstalo uchováno v paměti po sobě jdoucích generací byla maska, kterou nosil na svém obličeji kdykoli se měl sejít se svými ministry a vysokými hodnostáři. Stejně tak si ji nasazoval, když opouštěl palác a pohyboval se na veřejnosti. Nikdo z nich neznal jeho pravou tvář. Maska měla velmi strohý, přísný výraz a vytvářela kolem sebe neproniknutelnou auru odtažitosti. Jak v úřednících, tak v obyčejných lidech vyvolávala jeho přítomnost respekt a strach. Tímto způsobem úspěšně řídil svou zemi mnoho let.

Až jednoho večera uvnitř paláce, když rozmlouval s manželkou, přišla řeč právě na jeho masku. "Pokud ji opravdu musíš nosit, abys mohl vládnout, pak to nejsi ty, koho lidé respektují a komu prokazují oddanost. Je to právě jen ta maska," řekla mu. Král s tím nesouhlasil a chtěl dokázat, že se mýlí. Proto se rozhodl, že od následujícího dne masku jednou provždy odloží.

Když jej spatřili ministři a vysocí úředníci, nemohli vyjít z údivu. Cítili se nejprve mnohem více nesví než, když hleděli na přísnou masku, ale brzy si začali zvykat a netrvalo dlouho a strach je přešel docela. Nyní mohli vidět výraz královy tváře a odhadovat podle toho, co si myslí. Začali se před ním hádat mezi sebou a po několika měsících začali zpochybňovat i jeho rozhodnutí. Situace se každým dnem zhoršovala. Ten tam byl respekt a poslušnost, zmizela jednotnost a spolupráce. Také lid zpozoroval změnu v paláci a začal být neklidný.



Král si uvědomil, že musí něco podniknout, jinak se vše co budoval rozpadne v hádkách a šarvátkách. Dlouho do noci přemýšlel, jak vrátit vše do starých kolejí. Nakonec tajně vyslal svou palácovou stráž a nechal všechny ministry a vysoké úředníky, kteří znali jeho pravou tvář popravit. Do jejich úřadů byli jmenováni jiní a on si opět nasadil svou přísnou masku. Situace království se zdála být vyřešená, ale zůstalo mnoho otázek...

Zde si opět dovolím citovat mistry bojových umění:

Jak je to vlastně s vámi? Nosíte během dne na tváři masku? Necháváte na svou tvář promítnout to, nad čím opravdu přemýšlíte a co cítíte? Jak těžká a tlustá je maska, kterou si nasazujete, aby vás lidé respektovali? Zkusili jste ji někdy sundat a podívat se sami na sebe do zrcadla? Pokud tak učiníte, učiní vás to velmi pokornými. Pak, i když budete muset někdy nosit místo své tváře masku, nebude tato maska ovládat ani vás, ani váš život.


ZDROJ: shouyuliang.com
FOTO : gbtimes.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9