Chci se stát kočkou - Miriam Löwensteinová [Recenze]

13:00 | 28.04.2020 TerkaS 0
Nakladatelství Nová vlna se před několika lety pochlubilo titulem Chci se stát kočkou, ve kterém se seznámíte s několika úryvky z děl korejských autorů. My si dnes soubor zhodnotíme.
Antologie korejské prózy Chci se stát kočkou
Antologie korejské prózy Chci se stát kočkou FOTO: TerkaS/AsianStyle.cz
Pokud máte trochu přehled o dostupné korejské literatuře přeložené do češtiny, rozhodně jste již na tento titul narazili. Čtení o skoro 200 stránkách vám zabere nanejvýš pár večerů pod peřinou, takže i méně trpěliví čtenáři mohou úspěšně přečíst celou knihu. Oceňuji i to, že samotné příběhy mají zajímavý děj a jsou "ze života". Teď už ale hurá na rozbor!
 

Jang Küdža – Protiklady

Povídka Protiklady se točí kolem Činčin, která si prochází menší krizí a neví, kde jí hlava stojí. Není se svým životem spokojená, přemítá nad vším možným a řeší i lásku. Nechápe otcovo věčné pití a poflakování se, znepokojuje ji bratr Činmo, ale nakonec zjišťuje, že se vlastně od svého otce vůbec neliší a nalézá pro otce pochopení.

Upřímně jsem s touto povídkou bojovala, protože mi trošku unikalo, co se tím snažil autor vzkázat čtenáři. Ale vlastně jsem s odstupem času konstatovala, že měla své osobité kouzlo. Byla to taková oddechovka ze života.

Hodnocení: 5/10
 

Kim Jongha – Co se stalo s člověkem uvízlým ve výtahu?

Tato povídka byla opravdu zábavná, protože tolik nešťastných událostí se člověku může najednou stát jen zřídkakdy. Vlastně už sám název povídky vám napoví, o co v povídce jde. Vše se ale zvrtne natolik, že tomu nebudete chtít věřit. Jo, někdy má člověk opravdu den blbec a pokazí se i to, co by se normálně nepokazilo.

Když vezmu v potaz všechny povídky, tak tahle patří mezi ty, které mě bavily hodně. Zajímavý motiv, děj plynul nenuceně, nemám k ní výtku.

Hodnocení: 9/10


I Munjol – Setkání s bratrem

Hlavnímu hrdinovi povídky zemře otec, který měl jednu rodinu v Jižní Koreji a druhou v Severní Koreji. A on se vydává na Sever, aby se svým nevlastním bratrem vyřešil záležitosti okolo pohřbu a pocty, kterou otci musí podle tradice vzdát. Samozřejmě se to neobejde bez neshod a rozdílů, na které během dialogu se svým bratrem naráží. Nakonec se ale oba dohodnou.

Tato povídka byla opravdu zajímavá, dozvídáme se v ní o kruté realitě života Severokorejců a také různých korejských zvycích. Rozdíly mezi oběma zeměmi mě vždy fascinovaly, tudíž mě povídka zaujala. Nicméně i přesto nebyla tak dobrá jako jiné povídky.

Hodnocení: 3/10
 

Čo Kjongnan – Bydlím v Pongčchonu

Dívka žijící vysoko v horách v malé vesnici vypráví o svém otci, historii vesnice, svém životě a nakonec dojde k závěru, že je jí v Pongčchonu přeci jen dobře. Vystuduje střední školu, vyšší střední a nakonec se stane spisovatelkou.

Vlastně bych řekla, že jde o takový deníček vesnické dívky. Musím se dobrovolně přiznat, že tato povídka mě bavila úplně nejméně. Nevím proč, ale zase nějak nevím, co si z ní odnést.

Hodnocení: 2/10


Kim Tchäjong – Byl jsem pasák

Dost drsné vyprávení muže, který se živil jako pasák prostitutek, ve vás zanechá silné dojmy a také spoustu otázek. Co ho k tomu vedlo? Proč zrovna povolání pasáka? Negramotnému seniorovi do života vstoupí dívka, která se rozhodne, že ho naučí číst a psát. Je paličatá a neoblomná. Jednoho dne však z jeho života zmizí a senior začne přemítat o svém životě.

Další povídka, která se četla velmi dobře. Příběh mě hodně zaujal a myslím, že i vás by mohla alespoň inspirovat a mohli byste se nad ní zamyslet.

Hodnocení: 8/10


I Sungu - Vypravěč

Muž přijde o práci, jeho žena tvrdě pracuje a on přijme roli hospodyňky. Vaří, pere a uklízí, v novinách hledá inzeráty na práci. Řekla bych, že si prochází menší krizí. Tuhle rutinu naruší telefonát jeho vlastní ženy, která mu znenadání nabízí práci. Sice to není zrovna práce, o kterou by stál, ale nakonec souhlasí, a to, co prožije, se jen tak nevidí.

Velmi originální povídka s pozoruhodným příběhem. Řekla bych, že tato povídka byla zatím úplně nejlepší, jakou jsem kdy četla.

Hodnocení: 10/10


Kim Onsu - Skříň - V pátek za zataženou žaluzií, Chci se stát kočkou, Čaroděj, Plechovky piva

V pátek za zataženou žaluzií je povídka, která sice není rozsahem nijak dlouhá, ale přeci jen je zajímavá. Z pohledu muže pracujícího v kanceláři se dozvídáme o kolegyni, která je pomalá a tichá, ale vždy všechnu práci bez odmlouvání udělá. Vlastně jde v povídce jen o tu kolegyni. Nic víc v tom nehledejte.

Povídka mě ani nenadchla, ani neurazila. Ale přeci jen nebyla výslovně špatná.

Hodnocení: 6/10

Chci se stát kočkou, jak už sám název vypovídá, je o člověkovi, jenž se chce stát kočkou. Miluje ženu, která je takovou kočičí mámou, a chce, aby měla ráda i jeho, a udělá pro to cokoliv. Může se vám to zdát komické, ale je to tak. Navazující povídka Čaroděj vypráví o cestě za "čarodějem", který by měl zoufalému člověku pomoci proměnit se v opravdovou kočku. Jak to celé skončí, si už přečtěte sami.

I tato povídka byla opravdu povedená a vlastně k ní nemám žádné výtky.

Hodnocení: 10/10

Zrovna povídku Plechovky piva si pamatuji asi nejvíce, přitom se v ní neděje nic úplně přelomového. Vlastně je jen o pivu a arašídech. No fakt! Tématem trochu připomíná povídku Protiklady, protože se v ní zase objevuje jedinec, který má jakousi životní krizi a nic se mu nedaří. Zemře mu matka i pes a on se zavře doma a pojídá arašídy a popíjí pivo.

Přes jednoduchý děj povídky si myslím, že ji mohu zařadit mezi ty lepší.

Hodnocení: 8/10


Jako celek mě kniha bavila možná i víc než Loď pokladů, na kterou najdete recenzi zde a zde.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9