Režisérka Bora Kim v Praze [Rozhovor]

19:25 | 05.10.2019 Eunka 1
V rámci 2019 Korejského filmového festivalu s korejskou kuchyní přijela do Prahy vycházející hvězda korejského filmu, režisérka Bora Kim, která zde v premiéře uvede svůj debut Kolibřík. AsianStyle vám přináší exkluzivní rozhovor.
Bora Kim
Bora Kim FOTO: osobní archiv Bory Kim

Film Kolibřík (House of Hummingbird, 벌새) režisérce vysloužil mnoho ocenění na filmových festivalech po celém světě, včetně prestižní Velké ceny mezinárodní poroty "Generation 14PLUS" na letošním Berlinale. To je velký úspěch! Těší nás, že přijela do Prahy a svolila k rozhovoru.
 

Kdy jste se rozhodla stát režisérkou? Co byl takový ten první impuls? Nebo to bylo postupné objevování?
V době, kdy jsem chodila na střední uměleckou školu, jsem ještě neměla jasnou vizi. Věděla jsem pouze, že chci studovat umění. Pak jsem šla na filmovou vysokou školu, kde jsem vystudovala režii, byl to takový přirozený vývoj.

Abych to upřesnila, když jsem natočila svůj první krátký film, tak jsem zjistila, že mě to baví, že film je forma vyjádření, které mi vyhovuje. Ne vždy máte možnost vyjádřit se tak, aby lidi opravdu rozuměli tomu, co cítíte. Skrze film jsem zjistila, že se můžu vyjádřit a nemusím nic vysvětlovat. Film je pro mě nejlepší forma komunikace s lidmi.




Co jste chtěla vyjádřit skrze Kolibříka?
Sama občas říkám, že Kolibřík je vlastně film o lásce. Nemyslím tím striktní heterosexuální pohled na lásku, ale lásku všeobecně. Každý člověk je jiný, ale zároveň spolu sdílíme stejné elementární emoce, hledáme lásku, někoho, kdo nás bude mít rád. To si myslím, že je fundamentální lidská touha. Na to jsem se chtěla skrz Kolibříka zaměřit.


Scénář k filmu jste si napsala sama. Bavilo vás víc psaní nebo transformování scénáře na plátno?
Upřímně, psaní mám radši, protože nad ním mám větší kontrolu. Nemůžu říct, že bych si práci na place užívala na 100 %. Ono je to docela stresující.


A nechala byste někoho jiného v budoucnu režírovat film na základě vašeho scénáře?Kdybych danému člověku důvěřovala, tak ano.




Jak se vám pracovalo s představitelkou hlavní role Park Ji-hoo?
Park Ji-hoo je hrozně chytrá a zároveň emocionální, což je docela vzácná kombinace. Scénáři porozuměla po svém a hodně jsme vše probíraly. Ji-hoo je hodně komunikativní. Díky tomu se mezi námi utvořilo silné pouto, a to se přeneslo i na plátno.


A je někdo, s kým byste ráda spolupracovala v budoucnosti?
Jeon Do-yeon je hodně známá korejská herečka, která hrála například ve filmu Skryté paprsky slunce od Lee Chang-donga. Za tento výkon dokonce získala ocenění v Cannes. Je to opravdu výjimečná herečka a moc ráda bych s ní jednoho dne pracovala. Také je opravdu chytrá a zároveň emocionální.


Toto je vaše první návštěva Prahy. Jak se vám tu líbí?
Ačkoliv sem přiletěla teprve včera, tak už teď ve mně Praha vyvolává spoustu inspirace. Je to překrásně město. Hlavně ten prostor! V Koreji je všude spousta lidí a budov namačkaných vedle sebe. Tady je spoustu místa, člověk může jít po ulici a být na ní jediný. To by se vám v Koreji nestalo. Tady to mám opravdu ráda, člověk se ihned cítí uvolněný a spokojený.




Film Kolibřík, za úvodu paní režisérky a následné diskuze, můžete vidět v kině Bio Oko v neděli 6. října od 20 hodin.


(Rozhovor pro AsianStyle udělala Karolína Kyselová)

FOTO&Fotogalerie: Contents Panda a osobní archiv Bory Kim


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9