Filozofický a perverzní bizár aneb Sono Šion a jeho film Pod vlivem lásky

14:00 | 17.03.2019 Razjela96 1
Přemýšleli jste někdy, jak by mohl vypadat váš svět, kdybyste všechno vyvedli do extrému a úroveň šílenosti by se rovnala té ze Zeměplochy od Pratchetta? Japonská kinematografie přece nemůže zklamat, a proto vám poskytuje možnost tohle zjistit.
Sono Šion
Sono Šion FOTO: wikipedia.org

Pod vlivem lásky nebo 愛のむきだし (Ai no mukidaši), který stvořil režisér Sono Šion, je přesně film pro vás.

S filmem bych se neseznámila, kdyby se mi ho nerozhodla ukázat kamarádka. Trailer na mě zapůsobil dost zvláštním dojmem a myslela jsem, že to tím skončí, ale nakonec to dopadlo tak, že jsme se na to začaly dívat.



Film trvá přesně 3 hodiny a 57 minut, máme tedy co do činění s poměrně dlouhým kinematografickým dílem, které ale překvapivě není vůbec zdlouhavé. Zajímavá a zároveň bizární zápletka upoutá vaši pozornost.
 



Na začátku se seznamujeme s hlavním hrdinou jménem Jú, který nebyl typickým japonským dítětem, protože jeho rodina byla věřící - byli křesťany. Bohužel ho v tak mladém věku postihla tragédie a zemřela mu matka, která mu před svou smrti řekla, aby našel svoji Marii. Otec kluka se rozhodne stát knězem, což se mu také podařilo. Věnoval se pečlivě své farnosti, dokud se v kostele neobjevila jedna žena, která mu v podstatě zničila celý klidný život. Od této doby se otec hlavního hrdiny chová jako fanatik a nutí svého syna k tomu, aby se každý den zpovídal, i když kluk celý den nic špatného neudělal. Jú byl tak přinucen si hříchy vymýšlet. Otec ale na to brzo přišel a cílem hlavního hrdiny se stalo páchat hříchy, ze kterých by se potom mohl zpovídat. Přidal se do místního gangu, kde spolu s ostatními kradl věci z obchodů. Potom se začal věnovat pornografickému focení tzv. v japonštině pancu. Kvůli sázce s kamarády z gangu se seznámil se svoji Marií. Objevuje se ale další holka, která má obrovský zájem o hlavního hrdinu a snaží se mu co nejvíce zkomplikovat život, což významně ovlivní osudy všech postav.



V první polovině filmu, která je velmi dynamická, nás pořád pronásleduje Ravelova skladba Bolero. Pořád se objevuje něco nového, další postava, další událost a divák se nemůže nabažit toho, jak může být čtyřhodinový film tak akční. Druhá polovina již není tak překvapivá. Má již zcela jinou atmosféru. Je spíše negativní, a my pořád cítíme zbytky naděje, která teď jako jediná dokáže zachránit osudy všech postav.



Film má na IMBd moc dobré recenze (8,1/10; 9 845 hodnocení), na ČSFD také (84%; 1 818 hodnocení). Můj názor tedy nebude žádným překvapením. Podle mne to je velmi dobrý film, který bych mohla doporučit všem, kteří mají smysl pro humor a nepotřebují všechno brát úplně vážně. Pakliže je někdo věřící a nedokáže to brát úplně s odstupem, tak mu ten film nedoporučuji, mohl by se tím cítit dotčen a pohoršen.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9