Lafcadio Hearn - Strašidelné příběhy v Japonsku

13:00 | 15.01.2019 Razjela96 0
Strašidelné příběhy byly vždy oblíbené. Lidé toužili po příbězích, které způsobí, že se na jejich zátylku objeví mrazivý pocit strachu. Lidská zvědavost, která prahne po neznámém, našla své útočiště i v Japonsku.
Mitskukuni vzdorující kostlivci vyvolanému princeznou Takiyasha (Utagawa Kuniyoshi)
Mitskukuni vzdorující kostlivci vyvolanému princeznou Takiyasha (Utagawa Kuniyoshi) FOTO: wikimedia.org

Strašidelným příběhům v Japonsku se říká kaidan (怪談) a jsou důležitou součásti tamějšího folklóru. Již v šintó (1) a buddhismu nalezneme příběhy, které můžeme považovat za původní kaidany. Lidová slovesnost hrála velmi důležitou roli ve vývoji japonské literatury.

 

Významným sběratelem japonské lidové slovesnosti, který se snažil shromáždit co nejvíce těchto zajímavých příběhů, byl Lafcadio Hearn (1850 - 1904). Lafcadio Hearn byl irsko-řeckého původu - otec byl britským důstojníkem, který měl irské kořeny a matka byla řeckou šlechtičnou. V mládí odjel do Ameriky, kde pracoval jakožto dopisovatel pro různé časopisy, díky čemu se také dostal do Japonska.

 

Přijel tam, když zrovna probíhalo jedno ze zajímavějších období japonských dějin - konec mírové izolace a pád Tokugawského šógunátu. (2) V roce 1853 bylo Japonsko násilně otevřeno americkým komodorem Perrym a vyústilo to obnovou císařské moci - období Meidži. (3)

 

Cílem Lafcadia bylo zachytit krásu starého Japonska, než proběhnou všechny reformy, jenž měly celý stát modernizovat.  Hearn se do Japonska zamiloval a proto se rozhodl, že tam zůstane - získal japonské občanství, vzal si Japonku a přijal nové japonské jméno - Koizumi Jakumo (小泉八雲).

 

Hearnovi především vděčíme za rozšiřování japonských tradic do ostatních koutků světa. Celé dílo, které napsal v angličtině, bylo přeloženo do japonštiny, díky čemuž i současně žijící Japonci se mohou naučit i něco ze své vlastní tradice.

 

V češtině si můžete od tohoto autora přečíst knihu Hora lebek: V Japonsku plném duchu, kde se také něco málo dozvíte o životě v tehdejším Japonsku.

 

(1)  Původní japonské náboženství, které v dnešní době má jenom tradiční rozměr.

 

(2) Izolace Japonska (1603 -1853) je zajímavé období, které trvalo skoro celé období Tokugawa. Do Japonska nesměli přijíždět žádní cizinci - směli pouze na umělý ostrůvek Dedžima, který se nacházel poblíž města Nagasaki.

 

(3) Meidži je posmrtné jméno císaře, který v tom období vládl.

  

ZDROJ: WINKELHÖFEROVÁ, Vlasta. (2008) Slovník japonské literatury. Praha: Libri. ISBN 978-80-7277-373-2. HEARN, Lafcadio. (2012) Hora lebek: V Japonsku plném duchů. Praha: Volvox Globator. ISBN 978-80-7207-872-1.jpf.go.jp/e/


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9