Co letos nabídne japonský filmový festival EIGASAI?

15:23 | 05.03.2019 Zita 1
Dlouho očekávaný festival EIGASAI, jenž každoročně přináší ty nejlepší filmové kousky z Japonska, se již blíží. Jaké je letos jeho téma? Kdy a kde proběhne zahájení? Na jaké filmy se můžeme těšit a mnohé další informace na jednom místě!
Nabídka filmů bude opět lákavá- snímek z toho posledního, Dobráka Jonosukeho
Nabídka filmů bude opět lákavá- snímek z toho posledního, Dobráka Jonosukeho FOTO: Flickr.com/StoryofYonosuke
Všechny filmy letošního dvanáctého ročníku pojí dohromady především tři věci. Nejenže byly vybrány pouze ty z filmové kolekce Japan Foundation, neliší se však ani tématem. Tím je "moje místo pod sluncem"  slibující pestrou ochutnávku filmů s tematikou každodenního života a japonské identity od druhé světové války až po současnost. Poslední pojítko nejlépe vystihl japonský velvyslanec Kaoru Shimazaki: "Prožijete společně s hlavními postavami pouť Japonskem, „zemí, kde vychází slunce”, za jejich „místy, kam slunce dopadá”. Každý snímek doslova překypuje „Japonskem”, dává poznat jeho přírodu, specifika místních komunit, jídlo i humor. "

Přehlídka začne 18.3.2019 v 18:00 v pražské Lucerně snímkem Bublina z roku 2017, ještě před ní se však od 15. do 17.3. EIGASAI představí v Ostravě. Až do soboty pak budou vždy od 18:00 následovat další snímky, jmenovitě Prasata a válečné lodě od světoznámého režiséra Imamury Šóheie, Továrna na ústřice o životě lovců ústřic, Věčné sakury a Propletení, které nás přenese do rodiny, kde se o jedenáctiletou dívku Tomo začne starat strýc a  jeho transgender partnerka Rinko. V sobotu bude program od 10:00 do 16:30 obohacen o dílnu tradičních disciplín s volným vstupem a bubenickou show začínající v 15:50. Mimo to se v 13:00 představí film Prázdniny s vodníčkem Kúem a v 18:30 komedie Starci v orchestru.

Poslední festivalový den bude zakončen pilotním dílem cyklistických cestopisů Na kole po Japonsku, Japonskem kamerou Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky v roce 1964 a k úplnému vyvrcholení dojde závěrečným snímkem Dobrák Jonosuke.

Detailnější medailonky představovaných filmů naleznete přímo na webové stránce festivalu EIGASAI. Přejeme příjemný filmový zážitek!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9