Strýček Ho aneb kdo byl Hồ Chí Minh

13:00 | 02.10.2018 KimSeoHwa 0
Tento muž, vlastním jménem Nguyễn Sinh Cung, byl vietnamský prezident a vůdce boje za národní osvobození.
Hồ Chí Minh se členy východoněmeckých mladých průkopníků poblíž Berlína
Hồ Chí Minh se členy východoněmeckých mladých průkopníků poblíž Berlína FOTO: wikimedia.org
Jméno Hồ Chí Minh (Ho Či Min) znamená v překladu „Ten, kdo je osvícený“ nebo „Ten, kdo osvětluje cestu“.

Je o něm známo, že se narodil ve vesnici Hoàng Trù v severní části Vietnamu, kde je dnes muzeum  Kim Liên, a to do rodiny konfuciánského učence a císařského soudce Nguyen Sin Hua.

Vystudoval francouzské lyceum ve městě Hue a dne 5. července 1911 se přepravil na parníku Amirale de Latouche-Treville do Marseille, kde se neúspěšně přihlásil do koloniální školy. Od roku 1917 do roku 1923 žil ve Francii a pracoval jako kuchařský pomocník na lodích. Díky tomu se dostal do různých zemí. 

V roce 1923 odešel do Moskvy a poté do Číny, kde se v r. 1926 poprvé oženil s Číňankou Zeng Xueming. Soudruhům se to příliš nelíbilo, a to i přes jeho slova, že se od ní potřebuje naučit dobře jazyk a udržovat dům. Když v roce 1927 musel uprchnout z Číny před protikomunistickým pučem, manželku už nikdy znovu neuviděl.. Stal se zakládajícím členem Francouzské komunistické strany a téměř po 40 letech, v roce 1941 (ve věku 51 let), se vrátil do rodného Vietnamu, ke vedl takzvané Viet Minh.



Cílem Viet Minh bylo osvobození Vietnamu od francouzské nadvlády a japonských okupačních jednotek. V průběhu následujících let vedl partyzánskou válku proti francouzským vojenským jednotkám. Avšak nad Francouzi dokázali zvítězit až v bitvě u Dien Bien Phu v roce 1954. Pro obyvatele Vietnamu, kteří celá léta toužili po nezávislosti, se stal národním hrdinou a v čele Severního Vietnamu setrval až do své smrti v roce 1969.

Během války se užívala takzvaná "Ho Či Minova stezka", která sloužila k zásobování podzemního hnutí Vietkongu i pravidelných jednotek Vietnamské lidové armády.
Jednalo se o komplex rozvětvených cest vyježděných nákladními automobily, chodníků pro pěší a na bicyklech se pohybujících jednotek. 

Po
Hồ Chí Minhovi ji nepojmenovali obyvatelé Vietnamu, ale přímo americké jednotky.
Dle všeho byla tato stezka jedním z nějvětších vojensko-inženýrkých projektů 20. století, neboť se po ní denně přepravoval materiál o hmotnosti stovek tun a vojenské jednotky.
Právě neschpnost přerušit zásobování vedlo k neúspěchu Američanů a jejich spojenců k neúspěchu v této válce.




Co dalšího si o něm můžeme říct? Jednoznačně to byl velmi zajímavý muž, který vládl dokonce několika jazyky a kromě rodné vietnamštiny ovládal angličtinu, francouzštinu, němčinu a dokázal si poradit i s mandarínštinou. Také nebyl jen politický činitel a odbojář, ale také spisovatel, novinář a básník. Jako prezident bydlel v domku zahradníka vedle bývalého paláce francouzského guvernéra, což z něj v mých očích dělá velice skromnou osobu.

Dne 2. září 1969 zemřel na srdeční selhání ve svém hanojském domě ve věku 79 let. A protože zemřel v den výročí založení Vietnamské demokratické republiky, oznámila se jeho smrt lidem až po 48 hodinách.

Jeho tělo bylo nabalzamováno a navzdory jeho přání být zpopelněn, bylo vystaveno v mauzoleu na náměstí Ba Đình' v Hanoji. Dne 8. května 1978 bylo na jeho počet, bývalé hlavní město jižního Vietnamu Saigon, přejmenováno na Ho Či Minovo Město.



Vietnamsky se toto město jmenuje Thành phố Hồ Chí Minh a je největším vietnamským městem. Najdeme jej na jihu země, nedaleko delty řeky Mekong. V historii, bylo toto město nazýváno taktéž Prey Nokor, ale po dobytí jižní Kambodže Vietnamci v 16. století, bylo připojeno k Vietnamu s novým názvem Saigon.

Ani po přejmenování města název Saigon nezmizel, neboť čtvrť, která tvoří centrum města, se stále jmenuje Saigon.
Na závěr maličká zajímavost. Dne 17. července 1957, na den, kdy mají svátek Martiny, přicestoval do Československa, kde se setkal s prezidentem Antonínem Zápotockým a mnoha dalšími osobnostmi, a neváhal zde navšívit mnoho památných míst, jako jsou například Lidice. 

O Hồ Chí Minhovi si pár zajímavostí můžete připomenout i v tomto článku.



ZDROJ: Kim Seo Hwa/asianstyle.cz, astrofella.wordpress.com, soha.vn, vietnam-travel.cz, tuanvannguyen.blogspot.com, bthcm.thuathienhue.gov.vn
FOTO: wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9