Hue – „Zakázané Purpurové“ císařské město

16:30 | 18.04.2016 Mei 0
Vietnamská verze Zakázaného města v Pekingu? Pojďme se podívat na město Huế ležící ve středním Vietnamu, kdysi sídlo císařské rodiny.
Huế
Huế FOTO: wikimedia.org
Pro milovníky kultury je ve Vietnamu dostatek chrámů, sutí, hrobek, pagod a rozpadajících se zámků, které je možno obdivovat a prozkoumat. Místo ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, město Huế, je domovem citadely. Dříve toto místo bylo skromnou rezidenci císaře a Zakázané Purpurové město sídlem mnoha jeho milenek.
 
Město leží ve středním Vietnamu. Bylo založeno v roce 1802 jako hlavní město prvním císařem dynastie Nguyen, Gia Longem. Svou pozici si udrželo po dobu vlády devíti vládců z rodu Nguyen až do roku 1945. Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO bylo Huế zapsáno jako jedna z prvních vietnamských lokalit v roce 1993.
 
Masivní komplex se stovkou památek a zřícenin, jako je například právě Zakázané Purpurové město, kdysi sídlo královské rodiny, bylo během vietnamské války hodně poškozeno. Najdeme zde pozůstatky císařské části města, královskou hrobku, vlajkovou věž, pagody, chrámy, knihovnu a muzeum.
 

 
Jednou z nejpůsobivějších památek, kterou zde najdeme, je Ngo Mon, brána do císařského města. Ta byla kdysi používána výhradně královskou rodinou a jejich služebnictvem. Za zhlédnutí stojí také hrobky císařů Minh Manga a Tu Duca.

Mnoho z památek v okolí královských budov bylo postaveno až na počátku 19. století a kopírovaly Zakázané město v Pekingu. Stěna, která obklopuje citadelu, je 6 metrů vysoká a 2,5 kilometrů dlouhá.
 
Historický komplex je známý nejen svou bohatou architekturou, ale i krásnou krajinou. Celkově lze říci, že je toto místo ohromující. Ovšem vyhněte se mu v období mezi říjnem a prosincem. V té době zde řádí monzuny a po většinu času prší.
 
Pokud jsou turisté po náročné túře unaveni, mohou zasednout k Bun Bo Hue
(hovězí nudlové polévce) a sledovat výletní labutí šlapadla na řece Huong (Perfume River) nebo nádherný západ slunce. Huế potěší nejen vaše oči, ale i vás žaludek. Známé je také díky císařskému stylu kuchyně.
 


FOTO: wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9