Korea Fantasy 2018 [Report]

22:01 | 30.04.2018 KimSeoHwa 1
Dne 20. dubna 2018 začala série koncertů Daejeon Yeonjeong Korean Traditional Music Center, tedy Orchestru Korejské tradiční hudby Daejeon z provincie Yeonjeong, nazvaná KOREA FANTASY 2018.
Náhled pozvánky na Korea Fantasy 2018
Náhled pozvánky na Korea Fantasy 2018 FOTO: vlastní
Toto centrum bylo otevřeno v roce 1981 a nyní se v něm sdružují nejen hudebníci, ale i pěvci a tanečníci. Celkem má 82 členů. Velmi zajímavé je, že tato skupina kombinuje tradiční hudbu s moderní a nechala tak vzniknout zcela novému typu orchestrální hudby. Umělecký vedoucí a dirigent Kong Woo Young má za sebou velmi bohatou kariéru a od roku 2015 stojí v čele orchestru. Pod jeho vedením se věhlas této skupiny šíří po celém světě.

Já jsem jeden z jejich koncertů navštívila dne 29. 4. 2018 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Byl rozdělen na dvě etapy a při vstupu jsme dostali všichni přehled, co nás čeká.

V první části jsme si mohli poslechnout tři druhy skladeb: Suryongeum, Pansori a Sinawi. Z této části mne nejvíce zaujalo právě Pansori, které bylo v roce 2003 zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Je to zcela unikátní forma tradičního korejského uměleckého díla. Je založené na starých příbězích a většinou představené jedním zpěvákem, který je doprovázen jedním bubnem. Nám byla představena píseň Sarangga Love Song z The Songs of Chunhyang, v níž se zpívá o lásce dospívajícího aristokratického chlapce Yi Mong Nyong a dívky Chunhyang pocházející z nižší společenské vrstvy.



V druhé části jsme mohli slyšet orchestr jako takový, konkrétně skladby Namdo Arirang, Daegeum Sanjo, Pannoreum a nebo Wing and Sea. Pro mě z této části byla nejvíce emotivní skladba Wind and Sea, kde měla sólo hudebnice Moon Yang Suk se svým 25strunným nástrojem zvaným gayageum.

Hudbu zkomponoval Kim Sung Guk. Zaslechout jsme mohli nástroje zvané janggu, kkwaenggwari a jing. Skladba mne vysloveně nadchla nejen sólovými výstupy 25strunného gayageum, ale celkovým dojmem, kdy každý zvuk zapadal do druhého přesně tak, aby vyvolal dojem větru foukajícího na moři. Chvíli divoký, pomalu se utišující, aby opět nabral sílu pořádně zafoukat.

Koncert probíhal ve Smetanově síni v Obecním domě v Praze na Náměstí Republiky, a tak jsem si mohla užít nejen nevšední hudbu, ale i krásy této památky.


Věřím, že pokud se Vám naskytne možnost zúčastnit se podobného koncertu, budete nadšeni jako já, ne-li více.


ZDROJ: vlastní, informační a propagační materiály

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9