Spolehlivý průvodce taiwanskou literaturou

06:22 | 23.04.2018 Zita 0
Jak se promítly roky cizího vlivu do taiwanské literatury a které autory byste měli znát? Které knihy si můžete přečíst v češtině a co na překlad ještě čeká? 
Ilustrace ke knize od Jimmyho Liaoa
Ilustrace ke knize od Jimmyho Liaoa FOTO: Picturebookmakers.com
Jakožto bývalá japonská kolonie a posléze znovupřipojená součást Číny měl Taiwan dostatek času na to, aby se v něm zrodilo alespoň několik literárních hvězd, které by svými spisovatelskými schopnostmi mohly zobrazit náladu společnosti a věrný obraz doby. K utváření literární identity svým dílem přispělo i taiwanské literární hnutí probíhající v 70. a 80. letech minulého století doprovázené bouřlivým rozvojem vědecko-fantastické literatury, jíž se dostalo pozornosti nejen v časopisech a soutěžích, vznikají též první literární kritiky.

Ačkoliv pokrývá taiwanská literatura spektrum sahající od politické satiry až k velmi populární ekologické tématice, bohužel se u nás jedná o literaturu, o níž toho zatím moc nevíme. Jako záslužná by se tedy dala ohodnit práce Mi: Lù Publishing, v jejíž edici WEN zatím vyšly čtyři tituly- Očima malé poletuchy, Báseň je kočka, Muž s fasetovýma očima a Rybáři. 


Yu Guangzhong

Zajímavé práce však nalezneme i od autorů, jakými jsou například Liu Ka-Shiang (Očima malé poletuchy)Lung Ying-tai, Yu Guangzhong, Kenneth Pai Hsien-yung, Jimmy Liao, Wu Ming-Yi či Zhang Dachun. Z výše uvedeného však nabídka Městské knihovny sahá pouze k hranicím Mi:Lu Publishing a ostatní díla k přeložení zatím čekají...

FOTO:
New York Times

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9