Nesmrtelný vliv knihy Nhật ký trong tù

13:00 | 30.09.2018 Filip Tran 0
Jako nejčtenější kniha vietnamského revolucionáře je tato série básní důležitým artefaktem historie Vietnamu. Poetické pojetí čtrnáctiměsíčního vězení autora s názvem Nhật ký trong tù je dnes integrální součástí vietnamské kultury.
Hồ Chí Minh
Hồ Chí Minh FOTO: manhhai / flickr.com
Hồ Chí Minh
Dnes uznáván jako jedna z nejvlivnějších postav vietnamské historie, Hồ Chí Minh byl básníkem a cestovatelem, později revolucionářem a prezidentem, který roku 1945 napsal a přednesl Proklamaci nezávislosti Vietnamské demokratické republiky, čímž započal snahu Severního Vietnamu o nezávislost sjednocené republiky na Francii.



Deník z vězení
Když se Hồ během japonské okupace Vietnamu roku 1942 vydal do Číny, aby žádal o pomoc, byl zajat a obviněn ze špionáže. 14 měsíců básník popisoval své věznění v čínsky psaném diáři. Všechny jeho poznatky byly psány ve verších. Ve svých básních psal o svém záměru v Číně, o svém zajetí, o vězeňském prostředí, o scenérii i o trávení dlouhých dnů. V září roku 1943 byl Hồ Chí Minh za pomoci čínských komunistů i vlastních akreditací propuštěn. Když se vrátil do Vietnamu, pokračoval v odboji proti Francouzům a Japoncům jako vůdce hnutí Việt Minh (Svaz boje za nezávislost Vietnamu). Později se stal tváří dekolonizace po Indočínské válce a sjednotitelem Vietnamu, ačkoliv se oficiálního sjednocení dvou vietnamských republik nedožil.

Ukázka (básnický překlad Vladimíra Korčáka):
Nad první stránkou
Ač stařec, veršu přečetl jsem málo.
Co dělat však, aby utrpení v žaláři rychleji utíkalo?
Proto si verši krátím nekonečné dny
a čekám na úsvit, kdy procitnou mé sny.


Některé stránky z původního rukopisu jsou uchovány v Hồ Chí Minhově muzeu

Vliv Deníku z vězení
Prezidentův deník byl do vietnamštiny přeložen a vydán až roku 1960 při příležitosti 70. narozenin autora. Jako dílo revolucionáře je dodnes kniha považována za důležité dědictví a roku 2012 se oficiálně stala národním pokladem. Ačkoliv v zahraničí nezískala takový obdiv jako v domovině básníka, profesor Bradbury ze Státní centrální univerzity Taiwanu píše "Jestli není Deník z vězení skvělým literárním dílem, s určitostí je alespoň důležitým (ačkoliv přehlíženým) vlivem v oblasti poezie lidského utrpení 20. století." Epifanio San Juan mladší, filipínsko-americký básník, o knize napsal "Revoluční praktika prezidenta Hồ v umění i v životě dnes slouží jako mocná zbraň, nevyčerpatelná inspirace pro všechny umělce a intelektuály v Asii, Africe a Latinské Americe, kteří vedou ideologický boj za národní demokracii, svobodu, rovnost a socialistické osvobození."

ZDROJ: thenation.com, komosomol.cz, wikipedia.org, tandfonline.com, bannedthought.net
FOTO: tuoitre.uit.edu.vn, Cookie Nguyen / wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9