Vietnamský umělec Hoang Tien Quyet vytváří „mokré“ origami

17:00 | 02.06.2015 Mei 3
Origami, skládání papíru pomocí geometrických čar do tvarů různých zvířat či rostlin, zná asi každý. Už jste ale slyšeli o mokrém origami?
Mokré origami od Hoang Tien Quyet
Mokré origami od Hoang Tien Quyet FOTO: facebook.com/htquyet.origami
To, že je origami umění skládání papíru, které má kořeny v Číně a stalo se populárním hlavně v Japonsku, už asi víte. Obvykle se skládá pomocí rovných geometrických čar (více o origami najdete zde). Už jste někdy ale slyšeli o technice zvané „mokré skládání“? Přesně tu používá vietnamský umělec Hoang Tien Quyet. Jde o velmi obtížnou techniku, z které ovšem tento umělec dokáže složit opravdu nádherné kousky. Křivky umožňují daleko větší svobodu projevu a výtvor tak vypadá mnohem realističtěji.
 
Mokrou techniku používá ke skládání jen málokdo, neboť jde o velice složitý proces a mokrý papír je mnohem křehčí než suchý a tudíž se dá i snadno roztrhnout. Tuto techniku vyvinul Akira Yoshizawa, který byl považován za velmistra ve skládání origami.
 
Pro mokré skládání se používá tvrdší papír, než pro klasické origami, aby se zamezilo jeho častějšímu trhání.
 
Jedněmi z nejznámějších umělců, kteří tuto metodu také používají, jsou například Robert J. Lang, John Montroll nebo již zesnulý Éric Joisel.
 
Další výtvory Hoang Tien Quyeta můžete obdivovat na jeho facebooku nebo Flickeru.


FOTO:​ facebook.com/htquyet.origami

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9