Oslavy Loi Krathong v České republice [Report]

14:00 | 14.11.2017 starfishzs 0
Česko-thajská společnost předminulý víkend oslavila spolu s Thajci po celém světě svátek Loi Krathong a naši redaktoři byli u toho.
Oslavy Loi Krathong v Thajsku
Oslavy Loi Krathong v Thajsku FOTO: czechthaisociety.cz
Loi Krathong je název pro jeden z nejdůležitějších festivalů, který se slaví o prvním listopadovém úplňku napříč Thajskem, Laosem, Myanmarem a dalšími okolními zeměmi. Jedná se o původem bráhmanský svátek, který do místních poměrů adaptovali thajští buddhisté. Smyslem svátku bylo uctít Buddhu pomocí vlastnoručně vyrobené "lodičky" (krathongu), do kterého umístili svíčku a vypustili do řeky, případně moře. Lidé se takto zbavovali svých negativních myšlenek a vzpomínek, přičemž do krathongu mohli umístit také svůj vlas nebo nehet. Dle legendy první krathong vytvořila Nang Nopphamat, manželka sukhothajského krále Sri Indraditye v 13. století. Festival je ovšem doložen až v 19. století.

Zajímavostí krathongů je, že jsou vyrobeny zcela z přírodních materiálů. Na tělo loďky se obvykle používala kůra banánovníku nebo pavoučí lilie, v dnešní době se častěji používá chleba. Snahou je co nejméně škodit životnímu prostředí vpouštěním loděk na vodu. Ozdobit je lze pak banánovými listy, barevnými květinami či dalšími rostlinnými ozdobami. Kromě krathongů se v některých thajských městech vypouští také horkovzdušné lampiony.


Marek Němec (napravo) s paní Nattanipa Burusapat z Velvyslanectví Thajského království České republiky

Česko-thajská společnost si samozřejmě tento svátek nenechává ujít ani v našich končinách a k příležitosti tohoto festivalu se členové společnosti pravidelně setkávají již několik let. Letos jsme měli možnost na vřelé pozvání zástupců Česko-thajské společnosti zažít tento svátek s nimi. Dne 4. listopadu jsme se v 17:00 sešli v thajské restauraci Lemon Leaf na Myslíkově ulici, kde jsme po přivítání paní Nattanipa Burusapat, Minister-Counsellor z thajské ambasády a prezidentem Česko-thajské společnosti, panem Markem Němcem mohli okusit výtečnou, lehce pálivou tradiční polévku tom kha kai. Během večeře jsme měli možnost živě diskutovat s členy společnosti a obdivovat jejich vlastnoručně vyrobené krathongy, které se lišily barvami i tvary. Polévka nás tak akorát zahřála na nadcházející cestu na nedaleký Střelecký ostrov, odkud jsme z malé písčité pláže, která vede směrem ke Karlovu mostu, postupně vypouštěli krathongy do vody a ani nedutali. Počasí nám opravdu vyšlo a mohli jsme tak s nadšením či v zenovém klidu pozorovat lodičky, jak postupně odplouvají směrem ke Karlovu mostu. Až dech beroucí podívaná!

Osobně jsem znala spíše lampionový festival a o Loi Krathong si hledala informace až na základě pozvání na akci od Česko-thajské společnosti, byla jsem ovšem unešena jak smyslem, tak praktickou částí a ráda bych se tohoto skromného svátku účastnila i v budoucnu. Na více fotografií se můžete podívat v galerii níže. Za pozvání i fotografie děkujeme paní Lühnové z Česko-thajské společnosti.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9