Kishwar Desai - Witness the Night

09:40 | 04.09.2017 Choi Mari 0
Když je sociální pracovnice Simran Singh přivolána na pomoc s případem vraždy, je přesvědčená, že to nepůjde hladce. Skutečnost je ještě horší. Navíc je jediný svědek zároveň také jediným podezřelým a vypadá to, že rozsudek je již předem stanoven.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Choi Mari
Spisovatelka Kishwar Desai se narodila v prosinci 1956 v indickém státu Punjab. V roce 1977 úspěšně ukončila studia na veřejné ženské univerzitě v Novém Dillí v oboru ekonomika. Svojí kariéru začala jako reportérka zaměřená na politiku pro noviny The Indian Express. Po čase změnila zaměstnání po více jak dvacet let pracovala pro televizi nejprve jako moderátorka, později jako producentka a dopracovala se až na ředitelku televizní stanice. Její první knihou byla biografie dvou ikonických hvězd indického filmu Nargis a Sunit Dutt. Kromě této knihy má Desai na kontě další tři, které na sebe volně navazují. Hlavní hrdinkou v této trilogii je Simran Singh, sociální pracovnice, která nesplňuje indické normy. Neobléká se, jak by měla, ještě pořád není vdaná a hodně kouří a pije. A také nerada vidí mladé indické dívky trpět.

Witness the Night je první kniha ze série o Simran Singh. Jako sociální pracovnice byla Simran zavolána na pomoc jejím kamarádem z dětství Amarjitem zpět do svého rodného městečka v severní Indii. Amarjit je hlavním vyšetřovatelem nedávného případu několikanásobné vraždy a potřebuje pomoci se získáním informací od jediné přeživší a zároveň jediné podezřelé, kterou je čtrnáctiletá Durga. Simran si je jistá, že Durga je jen oběť, aby skutečný vrah mohl uniknout spravedlnosti. Děvčata v tomto koutu Indie byla vždy bezcenná a Durga již nemá nikoho, kdo by jí postrádal. Navíc Simran nejde do hlavy, jak by se Durga ocitla ve svém pokoji přivázaná k posteli a znásilněná, pokud sama zabila třináct členů vlastní rodiny. Čím více toho Simran zjišťuje o místě, ve kterém Durga vyrůstala, tím více otázek má. Jaký vztah měla Durga ke svým rodičům? Co se stalo s její starší sestrou? Byly její rodiče opravdu takový světci, jak se jí všichni pokouší namluvit?

Já osobně jsem tuto nedlouhou knihu přečetla jedním dechem. Autorčin styl je velmi čtivý a příběh sám velmi napínavý. Příběh, ač fikce, je postaven na základech zkušenosti Desai se zkorumpovaným politickým a policejním systémem v Indii a diskriminaci vůči ženám. 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9