Umění skryté v šálku jasmínového čaje

20:00 | 26.10.2013 Erik 0
Jméno tohoto čaje pocházejícího z provincie Sichuan, ve kterém se snoubí půvabná estetika se skvělou chutí a vůní, je Bitan Piaoxue. A nebudu vůbec přehánět, když řeknu, že v jeho jménu je o něm řečeno úplně vše.
Bitan Piaoxue v celé své (i když lehce zamlžené) kráse
Bitan Piaoxue v celé své (i když lehce zamlžené) kráse FOTO: chinadaily.cn
Nevěříte? „Bi“ znamená nefritovou zeleň hlubokého lesa, „tan“  je klidné jezírko čisté vody a „piaoxue“ zase závěj bílého sněhu. Sněhová vločka nad nefritovým jezírkem. Jde o jasmínový čaj, který jako první svého druhu k lístkům čaje přidal i jasmínové květy. Po vložení do horké vody trvá asi minutu, než se zbarví nádechem zelené a pozvolna se rozvíjející lístky začnou ladně klesat ke dnu. Bílé květy zůstanou na hladině a vy budete moci pozorovat, jak tančí nad tmavým pozadím v hloubce pod nimi. Už chápete, proč je v názvu obsaženo vše důležité?

Jde opravdu o umělecký čaj – před i po svém zalití. Není nutné dodávat, že se louhuje v nádobách z průhledného skla. Fantaskní krajiny, které v nich uvidíte určitě vedly štětec nejedné duše při malbě či kaligrafii (a možná také inspirovaly vynálezce vánočních těžítek, v nichž víří po zatřepání umělé vločky). Ale nezůstávejte v tomto zasnění příliš dlouho, jinak bude čaj příliš hořký. V pravý čas ho rozlijte  do malých skleněných šálků.



Bitan Piaxue patří patrně k vůbec nejvoňavějším svého druhu, což je dáno tím, že při průběhu zpracování je ponechán po více než 12 hodin ve speciálně připravené směsi čajových lístků a jasmínu, ze které nabere ono úžasné, parfémové aroma. Jako mnohé další čaje s květy jiných rostlin má příznivé zdravotní účinky – rozpouští nahromaděnou špatnou energii a zbavuje tělo nežádoucích elementů. O trochu jiná variace Bitanu s okvětními lístky broskví zase pomáhá při hubnutí. Není snad třeba přítomným ženám zdůrazňovat, že jeho užívání v tomto smyslu se má vždy držet přiměřenosti.

Vzhledem k tomu, že Bitan je vyráběn ze svěžích, čerstvých lístků, jeho nejlepší variantu najdeme bez jakékoli debaty pouze v jeho domovině, provincii Sichuan. Ale není třeba to brát jako velké neštěstí. Spíše jako pobídku tuto podivuhodnou část Číny osobně navštívit a náležitě vychutnat v čajovém šálku.

Zhou Youtong je čajová sommelierka hotelu  Four Seasons v Pekingu.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9