Dimsum - kantonské pochutnání

17:00 | 16.03.2015 Host 5
První výprava po Číně s naším hostem Ondřejem Zdráhalem nás zavede k vyhlášené kantonské specialitě. Dotkne se dim sum vašeho srdce svou chutí nebo jako tradiční relaxace ve společnosti přátel?
Dim sum
Dim sum FOTO: Shutterstock.com
Dimsum je především kantonská kulinářská záležitost. Dimsum (点心) - ve standardní čínštině se tyto znaky čtou jako dianxin, což by se dalo přeložit například jako dezert. Nebo také poetičtěji jako „dotýkající se vašeho srdce“, což mnohem lépe vyjadřuje pravou podstatu dimsum a toho, co tato, řekněme, pochoutka znamená pro obyvatele Kantonu. Původně se jednalo o tradiční způsob popíjení a relaxace u čaje ve společnosti přátel, který se v průběhu času přetvořil do podoby hlučného, živého kulinářského zážitku, aniž by se vytratila jeho pravá podstata.

Číňané spíše často říkají, že jdou yumcha (饮茶), tedy popíjet čaj, než aby řekli, že jdou jíst dimsum. A opravdu, i dnes můžeme v dimsumových restauracích po celém Kantonu vidět už od brzkých ranních hodin posedávat lidi s šálkem lahodného čaje nad jedním, dvěma talířky nebo napařováčky s malými dobrotami. Posledně jsem měl například vynikající v páře vařené kuřecí pařátky. Na dimsum se dá zpravidla zajít od velmi časných ranních hodin až do brzkého odpoledne.

Dimsum je vlastně sbírka malých jedno až dvojhubek v kantonském stylu. Říká se, že historicky spadá až k jednomu generálovi za dynastie Východní Jin (317 - 420 n. l.), který se těmito malými dobrotami snažil ocenit zásluhy některých svých vojáků. V dnešní době existuje přes 2000 pokrmů, které se připravují ve stylu dimsum. Ano, jedná se o způsob přípravy jídla, ne o jeden konkrétní druh dezertu. Kantonské dimsum se vyrábějí v různých tvarech, s různou texturou a jsou slané i sladké.



Často se jedná o knedlíčky z jednoduchého těsta plněné například dary moře, kuřecím a jiným masem, houbami, nakládanými bambusovými výhonky nebo třeba sladkou pastou z červených fazolí adzuki. Všechny tyto dobroty, ať už zabalené v nějakém těstíčku nebo ne, se připravují v páře, smaží, pečou nebo třeba dusí v aromatických omáčkách atd. Restaurace specializující se na dimsum nabízejí i kolem stovky různých pochoutek.

Tak jako ve všem čínském, tak i tady je důležitá především harmonie a tudíž správná kombinace jídla a pití. Jak už jsem naznačil výše, většina Číňanů tuto společenskou událost doplňuje spíše pitím čaje než samotným jídlem. Upřednostňované druhy čajů jsou jasmínové čaje, zelený čaj dračí studna, kouřový čaj černý drak, velmi oblíbená je i železná bohyně milosrdenství nebo také pu’er někdy dochucovaný sušenými květy chryzantémy.


AUTOR & FOTO: Ondřej Zdráhal
Další skvělé postřehy a zážitky z cest po Číně najdete na Ondřejově facebookové stránce.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9