Historie čaje u nás

18:15 | 13.10.2013 Jedi 14
Přesné údaje o tom, kdy se čajové lístky poprvé objevily v naší zemi, jsou zahaleny tajemstvím. Existují pouze nepřímé náznaky ve formě krásných porcelánových konviček a dalšího čajového nádobí vyrobeného v 18. století v Kunštátě.
historie čaje u nás
historie čaje u nás FOTO: fabuloussavers.com
Nikdo však přesně neví, jakým způsobem se čaj do českých zemí dostával, kdo a kde ho prodával. Neověřené prameny hovoří o kupci Janu Aloisi Svatojánském, který prodával v Praze v domě U Zlatého okouna čínský čaj v luxusních krabicích potažených atlasem. Přesto můžeme předpokládat, že čaj se zde objevil již o něco dříve. Nepřímé náznaky najdeme také v literárních dílech spisovatelů Jana Nerudy a Karla Havlíčka Borovského. Mezi českými umělci, především pak spisovateli a malíři, měli tradiční čajové země Čína, Indie a Japonsko mnoho obdivovatelů.
 
Významným českým čajomilcem byl Joe Hloucha, který spolu s bratrem postavil na pražském výstavišti japonskou čajovnu. Lidé tak mohli poprvé okusit, jak chutná čaj popíjený v místech jemu zasvěcených a poznat něco z japonské kultury. Hosty obsluhovaly dívky v kimonech, sedělo se však na židlích. Pražané si toto místo velmi oblíbili. Po skončení výstavy byla čajovna přestěhována do suterénu paláce Lucerna, kde byla úspěšně provozována pod názvem Jokohama. Čajovna výrazně pomohla obchodu s čajem v českých zemích, zvýšila se poptávka, objevily se první dovozní firmy a dokonce byly s úspěchem vypěstovány první rostlinky ve sklenících.


 
Období socialismu v českých zemích kvalitnímu čaji příliš nepřálo, avšak již v krátké době po roce 1989 nastal doslova český čajový boom. Lidé mohli volně cestovat do vzdálených zemí, kde se setkávali s čajem, v západních zemích objevili rozmanitý sortiment kvalitních čajových sort. Za velmi významný můžeme považovat rok 1991, kdy v červnu do Prahy přijel velmistr japonských čajových obřadů Sóšicu Sen XV., který na Pražském hradě uspořádal čajový obřad pro prezidenta Václava Havla a pro veřejnost vystoupil ve Valdštejnském paláci. Mnozí lidé s překvapením zjistili, že čaj není jen příjemný nápoj, ale skrývá i hluboké duchovní povzbuzení.
 
Návštěva japonského čajového velmistra byla významným impulsem pro české čajomily. V Praze i dalších městech začaly vznikat čajovny, kde si mohli návštěvníci v útulném prostředí vychutnat lahodný šálek čaje a leckdy i zakoupit opravdu kvalitní druhy čaje. A čajová vlna, která v tomto období započala, je stále na vzestupu. Za posledních deset let bylo v České republice otevřeno nejvíce čajoven v celé střední Evropě. Téměř v každém větším městě najdeme specializovaný obchod nabízející vynikající druhy čaje. Útulné čajovny nabízejí nepřeberné množství nápojů rozmanitých chutí, vůní a účinků na zdraví člověka. Pro mnoho lidí se tento nápoj stal nepostradatelnou součástí jejich každodenního života – vždyť s šálkem dobrého čaje je vždy o něco lépe.


FOTO: fanpop.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9