Historie čaje - Evropa

17:00 | 01.10.2013 Jedi 5
První obchodníci, kteří dovezli čaj do Evropy, byli Holanďané, kteří na počátku 17. století dorazili k evropským břehům s první zásilkou několika bedniček zeleného čaje. 
Společné chvíle u čaje
Společné chvíle u čaje FOTO: oneoflady.com
Úspěch čajových lístků byl obrovský. Zpočátku se prodávaly výhradně v lékárnách jako lék na nejrůznější neduhy. O čaji kolovaly pověsti o jeho magických schopnostech, a tak se nelze divit, že byl Holanďany přijat s otevřenou náručí. Zanedlouho si bohatí obchodníci nechali budovat čajové salónky, kam zvali své přátele s nimiž vychutnávali v té době velmi exotický šálek čaje. Součástí dýchánků se často stávala i další novinka – dýmka plněná tabákem. Nový nápoj se v Holandsku rychle ujal. Jeho cena s častějšími dodávkami klesala, a tak byl již brzy dostupný i v obchodech s potravinami i v hospodách, a pití čaje se stalo běžným zvykem ve všech společenských vrstvách.

 
Po Holanďanech a Portugalcích se do obchodování s čajem brzy zapojila i Velká Británie. Se zvykem pít čaj se Angličané setkali již při svých zámořských plavbách do Číny i jiných orientálních zemí v 16. století. První doložené zmínky o čaji ve Velké Británii pochází z roku 1657, kdy začal tento nápoj nabízet ve své kavárně Thomas Garway. Nový nápoj se rychle ujal a všichni kavárníci v Londýně o něj okamžitě rozšířili svoji nabídku. Z důvodu vysoké poptávky po domácí přípravě čaje se na začátku 18. století čaj rozšířil z kaváren do obchodů. Mezi anglickou aristokracií se pití čaje rozšířilo především díky Karlu II. a jeho manželce Kateřině de Braganza, kteří společně pro své přátele pořádali pravidelné čajové dýchánky.

V polovině 18. století začaly v Londýně vznikat zahradní restaurace, tzv. tea gardens (čajové zahrady). Na rozdíl od kaváren, kam mohli chodit pouze muži, se stali oblíbeným místem společenských setkání celých rodin i s dětmi. V rozlehlých zahradách se lidé mohli pohodlně procházet, odpočívat a konverzovat. Čaj se zde podával vkusně servírovaný spolu s drobnými zákusky. Z této doby také pochází zvyk tradičního podávání tzv. čaje o páté. V 19. století se pití čaje stává v Anglii běžným zvykem, který někdy hraničí až s posedlostí. Východoindická společnost musela dovážet stále větší a větší množství čajových lístků, aby uhasila žízeň všech náruživých milovníků čaje. Postupně získaly čajové lístky oblibu po celé Evropě. Jen Němci a Francouzi jim nějak nepřišli na chuť a pití tohoto natrpklého nápoje se v těchto zemích nikdy nerozšířilo.


FOTO: barbararosillo.wordpress.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9