Historie čaje - Japonsko

18:00 | 15.08.2013 Jedi 8
První záznamy o čaji se v dějinách Japonska objevují roku 729. Císař Šómu tehdy ve svém skvostném paláci pohostil trpkým čajem buddhistické mnichy. 
Japonský čaj
Japonský čaj FOTO: kyotovisitors.blogspot.com
Čajové lístky musely být dovezeny z Číny, protože v této době v Japonsku neexistovaly žádné čajovníkové plantáže, ačkoliv se předpokládá, že keře zde kdysi rostly planě. První rostlinku v Japonsku údajně vypěstoval mnich Saičó, který strávil na začátku devátého století dva roky v Číně, odkud čajovníková semena přivezl a kde se naučil rozličným věcem, které s čajovým uměním úzce souvisejí. Po svém návratu do rodné země je zasadil na klášterním pozemku a o pět let později nabídl nápoj ze svých keříků k ochutnání císaři. Tomu se osvěžující nápoj zalíbil natolik, že na jeho rozkaz byl čajovník vysazen v pěti provinciích v blízkosti císařského města.
 
Od konce devátého století až do století jedenáctého nastávají čaji v Japonsku špatné časy – vztahy s Čínou se neustále zhoršovaly, a tak byl čaj jako nápoj čínského původu u císařského dvora zavržen. Na čaj ovšem nezapomněli japonští buddhističtí mniši, kterým pravidelné popíjení nápoje pomáhalo udržet bdělou a jasnou mysl během dlouhých a vyčerpávajících meditací. Na počátku 12. století se situace mezi znepřátelenými zeměmi zlepšila. Díky návštěvě japonského mnicha Eisaie získalo Japonsko od Číny semena šlechtěného čajovníku a převzalo v té době nový zvyk pít našlehaný práškový zelený čaj. Pití čaje si udržovalo v oblibě především mezi aristokracií a v klášterech. Mnich Eisai se během svého pobytu v Číně naučil čaj nejen připravovat, ale také pěstovat a zpracovávat. Dovezl také nové vědomosti o učení školy Rinzai, zenovém buddhismu. Výchozím principem zenu je poznání, že neexistuje způsob, kterým lze vysvětlit, co zen vlastně znamená. A protože dějiny čaje se v Japonsku začaly odvíjet především v zenových klášterech, jsou tímto učením výrazně ovlivněny. Buddhističtí mnichové vymysleli jednoduchý obřad, při němž hrál čaj hlavní duchovní úlohu. Kněží cestovali po celé Asii, kde šířili své učení a přirozeně tak napomohli rozšíření nejen buddhistického náboženství, ale i pití čaje v Japonsku.
 


Japonci své umění pití čaje rozvinuli do nádherného, ale velice složitého obřadu čanoju, který se dodnes řídí stejnými pravidly jako před stovkami let. Tato originální čajová ceremonie dodnes okouzluje svým řádem, strhující krásou a elegancí. Čanoju má pevně stanovená pravidla, která se nikdo ze zúčastněných neodváží nerespektovat. Cílem tohoto originálního čajového obřadu je naprosté odpoutání člověka od každodenních starostí a události  a dokonalé očištění mysli, které přináší duši harmonii a klid. V Japonsku neexistuje prospěšnější způsob, jak si vychutnat lahodný šálek čaje.

FOTO: japan-expo-sud.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9